In vreme ce Deutsche Boerse isi multiplica demersurile pe langa Paris, in vederea formarii unei mari piete europene impreuna cu Euronext, aceasta din urma pare sa se arate mult mai sedusa de un acord cu New York Stock Exchange (Nyse).

O eventuala fuziune cu Bursa germana presupune o serie de cheltuieli si de dificultati tehnice, asupra carora nu pare sa exista o deplina concordanta la nivelul conducerii, informeaza Le Figaro.

In acest context, Bursa pan-europeana Euronext intentioneaza sa le prezinte actionarilor, inainte de Adunarea Generala anuala de pe 23 mai, un plan de blocare a ofertei de fuziune cu Deutsche Boerse, potrivit editiei de luni a ziarului olandez Het Financieele Dagblad, citat de Reuters.

Actionarii Bursei vor vota, in cadrul adunarii anuale, in privinta unei eventuale fuziuni intre cele doua institutii. Conducerea Euronext le-a solicitat actionarilor minoritari, in ultimele saptamani, sa fie prezenti la Adunarea Generala si sa voteze impotriva acestui proiect, se arata in acelasi articol.

Membrii Consiliului de conducere al Euronext detin insa aproximativ 25% din titlurile companiei, astfel ca pot bloca orice decizie in cazul in care la adunare sunt prezenti actionari care detin doar 30-40% din titluri. Euronext opereaza Bursele din Paris, Amsterdam, Bruxelles si Lisabona.

O fuziune intre Euronext si Deutsche Boerse ar fi putut duce la formarea celei mai mari piete de capital din Europa si cea mai mare piata de instrumente derivate din lume.