Acest vot constituie o sustinere pentru apropierea de Bursa de la New York (NYSE). O motiune care privilegia fuziunea cu Deutsche Börse, pusa pe ordinea de zi a AGA la cererea unui fond de investitii, a fost propusa de Consiliul Director al Euronext a fi respinsa.

Motiunea a fost respinsa cu 40,3 milioane de voturi, contra a 30,5 milioane de voturi, 2 milioane de voturi nefiind acordate, informeaza Rompres. Operatorul bursier german a anuntat in noaptea de luni spre marti o oferta de cumparare in valoare totala de 8,62 miliarde euro, din care 2 miliarde euro in cash si restul actiuni, adica peste oferta totala de 8 miliarde euro a NYSE.

In timp ce termenii finali ai propunerii de fuzionare depind de fluctuatiile pietei, Deutsche Boerse a informat ca, pe baza cotatiilor de luni de la inchidere, fiecare actiune Euronext ar urma sa fie echivalata cu 0,68 din valoarea actiunilor operatorului german.

Bursa numarul 1 pe glob

Fuzionand cu Euronext, NYSE va crea cea mai mare Bursa mondiala, activa pe cele doua parti ale Atlanticului, viitorul grup urmand a avea valoarea de 16 miliarde euro (21 miliarde de dolari).

Euronext activeaza pe bursele din Paris, Amsterdam, Bruxelles si Lisabona si a discutat cu Deutsche Boerse si alte companii. Sub propunerea NYSE, fiecare actiune NYSE ar urma sa fie convertita intr-o actiune comuna a eventualei companii combinate, care ar urma a fi numita NYSE Euronext. Detinatorii de actiuni ordinare Euronext vor avea dreptul sa schimbe fiecare actiune pentru 0,980 actiuni NYSE Euronext si 21,32 euro cash (27,22 dolari).

Conform rezultatelor de vinerea trecuta de la inchiderea Bursei de la New York, cand actiunea NYSE valora 64,50 dolari, valoarea fiecarei actiuni Euronext este de aproape 71 euro, sub valoarea de inchidere de vineri de 74,60 euro.

Consiliul Director al eventualei companii combinate va include 11 directori de la NYSE si noua de la Euronext. Directorul executiv al noului grup va fi actualul director executiv al Nyse, John Thain, iar adjunctul va fi actualul director executiv al Euronext, Jean-François Théodore. "Este cunoscut din mutarile de pe piata bursiera ca procesul consolidarii globale este pus in miscare, iar Euronext isi propune sa joace un rol de conducere in acest sistem", au declarat oficialii companiei.

Operatorul bursier american Nasdaq Stock Market Inc. a anuntat, vinerea trecuta, ca si-a majorat la 25,1% participatia in bursa de valori din Londra (London Stock Exchange-LSE), consolidandu-si astfel pozitia de cel mai mare actionar la bursa londoneza. Detinerea de peste 25 de procente indica faptul ca operatorul bursier american are acum posibilitatea de a bloca actiunile in LSE, adica beneficiaza de dreptul de veto cand e vorba de anumite rezolutii sau de schimbarea unor articole ale asociatiei de actionari. Nasdaq a achizitionat inca 2,2 milioane actiuni din LSE cu pretul mediu de 1.235,5 pence (23,10 dolari sau 18,09 euro) pe actiune.

Euronext a purtat tratative cu NYSE si, totodata, cu Chicago Mercantile Exchange, cel mai important jucator mondial de pe piata futures.