Profitul net al Gazprom pe 2005: peste 11 mld. dolari

Grupul rus Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, a raportat, vineri, profituri mai mari cu 49% pentru anul 2005, pe fondul majorarii preturilor internationale la gazele naturale, dar si ca urmare a achizitiei companiei petroliere Sibneft in septembrie anul trecut.

Compania a inregistrat profituri nete de 311,1 miliarde ruble (11,6 miliarde dolari sau 9,11 miliarde euro), calculate dupa Standardele Internationale de Raportare Financiara, profituri in crestere de la 209,4 miliarde ruble din anul 2004.

Cifrele indica o crestere accentuata a veniturilor si a profitabilitatii la toate nivelele, reflectand preturi ridicate atat in Rusia cat si pentru export. Veniturile au crescut cu 42% pana la 1.384 miliarde ruble (51 miliarde dolari sau 40 miliarde euro), cresterea volumului vanzarilor fiind de doar 2,8 procente, conform Rompres.

Dupa ce compania a renuntat anul trecut la fuziunea cu compania petroliera de stat Rosneft, Gazprom a achizitionat Sibneft cu 13 miliarde dolari (10,21 miliarde euro) de la magnatul rus Roman Abramovich.

Holdingul Gazprom poseda rezerve de 300 milioane tone echivalent petrol, insa extrage doar un milion de tone pe an. in schimb, Gazpromneft (fosta Sibneft) produce 45 milioane tone petrol pe an, cifra care include si productia Slavneft.

In prezent, Gazprom este a treia companie din lume, cu o capitalizare bursiera de peste 300 miliarde dolari. Statul rus detine controlul pachetului majoritar de actiuni la Gazprom, in luna iunie 2005 majorandu-si participatia de la 40% la peste 50% din actiunile grupului Gazprom. Gazprom incearca sa aduca la nivelul pietei pretul gazelor naturale pentru fostele republici sovietice.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri