Serghei Lavrov: Aderarea Ucrainei la NATO va fi vazuta drept o amenintare la adresa securitatii nationale

SUA ar trebui sa sa nu mai incerce sa se impuna in fostele republici sovietice, afirma ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat joi ca Statele Unite ar trebui sa nu mai incerce sa se impuna in fostele republici sovietice, Moscova subliniind ca aderarea Ucrainei la NATO va fi vazuta drept o amenintare la adresa securitatii nationale, relateaza site-ul IBTimes.co.uk, potrivit Mediafax.

"Exact in momentul in care a aparut o sansa de solutionare a problemelor specifice dintre Kiev si militii, unele componente ale autoritatilor de la Kiev au cerut ca Ucraina sa renunte la statutul sau de neutralitate si sa inceapa procesul de aderare la NATO", a declarat Lavrov la o intalnire cu Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).

"Este o incercare evidenta de a deturna eforturile menite sa initieze un dialog pentru asigurarea reconcilierii nationale", a adaugat ministrul rus.
Lavrov a exprimat, de asemenea, ingrijorarea Moscovei fata de implicarea Statelor Unite in afacerile Kievului. "Unii parteneri occidentali, inclusiv din nefericire cel mai influent jucator - Statele Unite -, vor victoria NATO si o situatie in care America sa impuna vointa sa tuturor", a afirmat el.

"Acest concept de exclusivitate, pe care presedintele (Barack) Obama l-a declarat in mod repetat, nu poate duce la nimic bun si pana acum nu a dus la nimic bun", a conchis el. Intr-un interviu acordat IBTimes UK la Celtic Manor, in Newport, unde are loc summitul NATO, ministrul eston de Externe Urmas Paet a promis sprijinul Estoniei pentru aderarea ucrainenilor si georgienilor la Alianta Nord-Atlantica. "Nu Rusia este cea care dicteaza cine poate sa fie membru NATO", a declarat el. Paet a adaugat ca aderarea Ucrainei la NATO nu va avea loc, cel mai probabil, in perioada imediat urmatoare, avand in vedere reformele interne pe care aceasta trebuie sa le faca atat la nivel constitutional, cat si pentru reducerea coruptiei.

Citeste si:
Rusia a cerut SUA sa nu publice convorbirile dintre Putin si Trump
Rusia: Serghei Lavrov a cerut...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri