Pretul petrolului Brent, de referinta la bursa din Londra, a inregistrat luni prima scadere din iunie 2013, la mai putin de 100 dolari pe baril, pe fondul datelor slabe privind economia Chinei si a Japoniei, care au provocat temeri legate de o scadere a cererii pentru resursele naturale.

Cotatia petrolului Brent cu livrare in octombrie este in declin cu 1,11%, respectiv cu 1,1 dolari, la 99,71 dolari pe baril, relateaza MarketWatch. Pretul petrolului de referinta pe piata americana, cu livrare in octombrie, este in scadere la New York Mercantile Exchange cu 1,39%, respectiv cu 1,21 dolari, la 92,08 dolari pe baril.

"Nu este cel mai bun inceput de saptamana, in privinta datelor economice", a declarat Matt Smith, analist la Schneider Electric, potrivit Mediafax. Piata este influentata de scaderea importurilor Chinei in luna august si de contractia economiei Japoniei cu 1,8% in trimestrul al doilea fata de trimestrul precedent, cea mai grava dupa cutremurul din 2011.

Smith a aratat ca declinul pretului petrolului este determinat si de aprecierea dolarului fata de lira sterlina. Moneda britanica este afectata de rezultatul unui sondaj de opinie care a aratat pentru prima oara ca numarul sustinatorilor independentei Scotiei a devenit mai mare decat cel al opozantilor. Un referendum pe aceasta tema va avea loc pe 18 septembrie.

Citeste si:
Crizele din China si Grecia scad pretul petrolului
Pretul petrolului, in...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
BVB pierde 4% in deschiderea de luni, trasa in jos de petrol