Uniunea Europeana a decis luni sa conteste decizia luata de justitia europeana cu privire la retragerea Hamas de pe lista organizatiilor teroriste intocmita de UE, a anuntat o purtatoare de cuvant, conform AFP.

Aceasta decizie a fost adoptata la inceputul unei reuniuni de la Bruxelles in cursul careia ministrii Afacerilor Externe trebuie sa discute despre consolidarea luptei impotriva terorismului, a precizat Susanne Kiefer, o purtatoare de cuvant a Consiliului, care reprezinta statele. Justitia europeana a anulat la 17 decembrie, pentru viciu de procedura, inscrierea miscarii palestiniene pe lista UE cu organizatii teroriste, in care a fost introdusa in decembrie 2001, in urma atentatelor de la 11 septembrie din Statele Unite, informeaza Mediafax.

Tribunalul a apreciat ca aceasta inscriere pe lista a fost fundamentata "nu pe fapte examinate si retinute in decizii ale autoritatilor nationale competente, ci pe acuzatii extrase din presa si de pe Internet", contrar jurisprudentei. Efectele interzicerii Hamas, inclusiv inghetarea activelor sale in Europa, vor fi mentinute provizoriu in asteptarea deciziei in apel. Justitia europeana nu se va pronunta insa probabil mai devreme de un an. Atat Comisia Europeana, cat si Parisul si Londra au reactionat atunci la aceasta decizie reafirmand ca UE considera in continuare Hamas "organizatie terorista" si precizand ca vor face apel.

Hamas insa a calificat luni drept "act imoral" apelul declarat de UE impotriva deciziei justitiei europene. "Incapatanarea UE de a inscrie Hamas pe lista organizatiilor teroriste este un act imoral, care reflecta subiectivitatea UE in ansamblul sau in favoarea ocupantului israelian si care ofera acestuia o acoperire pentru crimele sale impotriva poporului palestinian", a declarat Sami Abu Zuhri, un purtator de cuvant al gruparii din Gaza. In interiorul gruparii palestiniene, decizia justitiei din decembrie a fost vazuta ca un semn de destindere si o posibila revenire ca interlocutor legitim pe scena regionala, marcata de abuzurile gruparilor jihadiste radicale, de care Hamas se delimiteaza.

Comisia Europeana si-a...
Citeste si: CE si-a revizuit prognozele de crestere pentru zona euro


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
UE introduce noi masuri de securitate pentru cartile de identitate