Planurile de suplimentare a capacitatii Nord Stream, cu un cost estimat la 9,9 miliarde de euro, au fost anuntate pentru prima oara in luna iunie, cand partile implicate au semnat un memorandum de intelegere, potrivit Mediafax.

Proiectul Nord Stream-2 va avea o capacitate anuala de transport al gazelor catre consumatorii europeni de pana la 55 de miliarde de metri cubi.

Acordul a fost semnat la Forumul economic de la Vladivostok de catre presedintele Gazprom, Alexey Miller, presedintele BASF, Kurt Bock, Klaus Schafer, membru in board-ul E.ON, vicepresedintele executiv al ENGIE, Pierre Chareyre, presedintele OMV, Rainer Seele, si directorul general al Royal Dutch Shell, Ben van Beurden, se arata intr-un comunicat al companiilor participante.

Proiectul va fi dezvoltat de o noua companie infiintata in acest scop, New European Pipeline, la care Gazprom va detine o participatie de 51%, potrivit acordului. E.ON, Shell, OMV si BASF/Wintershall vor avea cate 10% din actiunile New European Pipeline, iar ENGIE 9%.