GlaxoSmithKline a pus capat celei mai mari dispute fiscale din istoria SUA dupa ce a fost de acord sa plateasca Fiscului american o contravaloare a impozitelor neplatite pe o perioada de 16 ani
GlaxoSmithKline Holdings Inc. (GSK), unul din cei mai mari producatori de medicamente din lume, a acceptat sa plateasca Fiscului din SUA nu mai putin de 3,4 miliarde de dolari, compensatie pentru incetarea celei mai mari dispute din istoria institutiei fiscale americane.

Gigantul farmaceutic se afla in situatia de a plati 11,5 miliarde de dolari intr-o disputa privind taxele platite statului american aferente bilanturilor financiare cuprinse in perioada 1989-2005, scrie presa internationala. Fiscul a acuzat compania multinationala ca a practicat trasferul de preturi intre subsidiarele sale, platind astfel impozite mai mici pentru activitatea desfasurata pe teritoriul SUA.

Disputa dintre cele doua parti s-a dus practic pe locul unde a fost obtinut profitul medicamentelor Zantac, care trateaza ulcerul, Imitrex, folosit in tratarea migrenelor si a antibioticului Ceftin, toate produse in Marea Britanie dar vandute in cantitati semnificative pe piata americana. Dupa ani de dispute cele doua parti au ajuns la o intelegere, profitul fiind impartit intre cele doua jurisdictii fiscale.

Pe langa plata acestei sume, GSK a renuntat si la procesul impotriva autoritatii fiscale din SUA prin care cerea returnari de taxe in valoare de 1,8 miliarde de dolari. Reprezentantii Fiscului american s-au aratat incantati de aceasta solutionare, precizand ca acesta reprezinta doar o victorie din lungul sir de dispute cu marile multinationale care transfera profiturile in bilanturile financiare ale subsidiarelor din alte tari, unde politica fiscala este mai relaxata.

Anuntul incheierii disputei dintre GSK si autoritatea americana a avut un impact pozitiv asupra actiunilor GlaxoSmithKline, care au crescut la bursa din New York cu 17% pana la 55,25 de dolari
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri