Ei au amanat, in schimb, continuarea discutiilor pe tema viitorului UE la viitorul summit al Celor 27, la jumatatea lui septembrie, la Bratislava, capitala Slovaciei, care preia vineri presedintia semestriala a blocului.

La sase zile dupa referendumul in care 52% dintre britanici au optat pentru Brexit, europenii au avertizat ca Regatul Unit nu isi va putea pastra - fara sa ofere nimic in schimb - avantajele pietei unice.

"Nu va exista piata unica à la carte", a rezumat presedintele Consiliului European Donald Tusk, respingand orice veleitate a Londrei de a restrange libera circulatie a persoanelor.

Pentru a-si pastra dreptul de a face comert fara oprelisti cu vecinii sai - esential pentru economia britanica -, Londra va fi nevoita "sa accepte cele patru libertati" fundamentale ale pietei unice, "inclusiv libertatea de miscare", a explicat el.

Europenii nu vor tolera "nicio exceptie" de la aceasta regula, a subliniat presedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker.

Potrivit presedintelui francez François Hollande, Londra va trebui, de asemenea, "sa contribuie financiar" in schimbul unui acces pe piata europeana.

Premierul conservator britanic, demisionarul David Cameron, i-a lasat succesorului sau, care urmeaza sa fie ales pe 9 septembrie, responsabilitatea de a angaja procedura oficiala de iesire a Regatului Unit din UE.

Citeste si:

Doi ani de negocieri sunt prevazuti. Cameron a apreciat marti seara ca o "reforma a liberei circulatii a persoanelor" in cadrul UE constituie "cheia unei ramaneri aproape" de Uniune.

Incercand sa explice usturatorul esec pe care l-a suferit in referendumul de la 23 iunie, el a subliniat rolul pe care l-a jucat in campanie tema imigratiei - mai ales din Europa de Est -, agitata ca o sperietoare de catre sustinatorii Brexitului.

Brexitul a starnit deja o furtuna politica

Cei 27 au exercitat din nou, miercuri, presiuni asupra Londrei sa activeze "cat mai rapid posibil" clauza iesirii din UE - Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona din 2009. Ei au reafirmat ca nu vor angaja "nicio negociere" fara indeplinirea acestei conditii prealabile.

In Camera Comunelor, David Cameron a apreciat insa ca acest lucru nu exclude neaparat "discutii pe care un nou premier le poate purta cu parteneri, chiar cu institutii" europene.

Ingrijorati de riscul unei contagiuni a Brexitului la alte tari, europenii intentioneaza sa limiteze marja de manevra a viitorului sef de Guvern britanic in cadul negocierilor. Campania in vederea desemnarii unui inlocuitor al lui Cameron la numarul 10 pe Downing Street a inceput miercuri, in cadrul Partidului Conservator. Batalia are toate sansele sa-l opuna pe fostul primar al Londrei Boris Johnson, seful sustinatorilor Brexitului, actualului ministru de Interne Theresa May, o eurosceptica, dar care a aparat ramanerea tarii in UE.

Brexitul a aruncat Regatul Unit intr-o furtuna politica fara precedent si a relansat inclusiv ipoteza unei secesiuni a Scotiei, majoritar proeuropeana. Premierul scotian Nicola Sturgeon a venit miercuri la Bruxelles pentru a evalua sansele Scotiei de a se ancora in UE ca entitate independenta. Ea a fost primita de presedintii Comisiei si Parlamentului europene. Conducatoarea separatista s-a declarat "incurajata" de discutiile pe care le-a purtat, insa a recunoscut ca "nu va exista o cale usoara" pentru a-si atinge scopurile.
Insa Spania si Franta au supus sperantele Edinburghului unui adevarat dus rece.

Confruntandu-se cu amenintarea separatista a Cataloniei, seful Guvernului spaniol Mariano Rajoy a exclus ca Scotia sa poata sa fie asociata oricaror negocieri post-Brexit cu UE. "Tratatele (europene) sunt impotriva. Daca Regatul Unit pleaca, Scotia va pleca din institutiile Uniunii Europene", a spus el.