Liderii Uniunii Europene, reuniti pentru prima data in ultimii peste 40 de ani fara Regatul Unit, au trasat la Bruxelles, liniile rosii ale divortului care va urma cu Londra, in special cu privire la accesul pe piata unica, relateaza News.ro.

Ei au amanat, in schimb, continuarea discutiilor pe tema viitorului UE la viitorul summit al Celor 27, la jumatatea lui septembrie, la Bratislava, capitala Slovaciei, care preia vineri presedintia semestriala a blocului.

La sase zile dupa referendumul in care 52% dintre britanici au optat pentru Brexit, europenii au avertizat ca Regatul Unit nu isi va putea pastra - fara sa ofere nimic in schimb - avantajele pietei unice.

"Nu va exista piata unica à la carte", a rezumat presedintele Consiliului European Donald Tusk, respingand orice veleitate a Londrei de a restrange libera circulatie a persoanelor.

Pentru a-si pastra dreptul de a face comert fara oprelisti cu vecinii sai - esential pentru economia britanica -, Londra va fi nevoita "sa accepte cele patru libertati" fundamentale ale pietei unice, "inclusiv libertatea de miscare", a explicat el.

Schimbări la testele...

Europenii nu vor tolera "nicio exceptie" de la aceasta regula, a subliniat presedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker.

Potrivit presedintelui francez François Hollande, Londra va trebui, de asemenea, "sa contribuie financiar" in schimbul unui acces pe piata europeana.

Premierul conservator britanic, demisionarul David Cameron, i-a lasat succesorului sau, care urmeaza sa fie ales pe 9 septembrie, responsabilitatea de a angaja procedura oficiala de iesire a Regatului Unit din UE.

Doi ani de negocieri sunt prevazuti. Cameron a apreciat marti seara ca o "reforma a liberei circulatii a persoanelor" in cadrul UE constituie "cheia unei ramaneri aproape" de Uniune.

Citeste si:
Marea Britanie inchide usa instalatorilor polonezi si...
Marea Britanie inchide...

Incercand sa explice usturatorul esec pe care l-a suferit in referendumul de la 23 iunie, el a subliniat rolul pe care l-a jucat in campanie tema imigratiei - mai ales din Europa de Est -, agitata ca o sperietoare de catre sustinatorii Brexitului.

Brexitul a starnit deja o furtuna politica

Cei 27 au exercitat din nou, miercuri, presiuni asupra Londrei sa activeze "cat mai rapid posibil" clauza iesirii din UE - Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona din 2009. Ei au reafirmat ca nu vor angaja "nicio negociere" fara indeplinirea acestei conditii prealabile.

In Camera Comunelor, David Cameron a apreciat insa ca acest lucru nu exclude neaparat "discutii pe care un nou premier le poate purta cu parteneri, chiar cu institutii" europene.

Ingrijorati de riscul unei contagiuni a Brexitului la alte tari, europenii intentioneaza sa limiteze marja de manevra a viitorului sef de Guvern britanic in cadul negocierilor. Campania in vederea desemnarii unui inlocuitor al lui Cameron la numarul 10 pe Downing Street a inceput miercuri, in cadrul Partidului Conservator. Batalia are toate sansele sa-l opuna pe fostul primar al Londrei Boris Johnson, seful sustinatorilor Brexitului, actualului ministru de Interne Theresa May, o eurosceptica, dar care a aparat ramanerea tarii in UE.

Citeste si:
Cum vrea UE sa compenseze scaderea veniturilor dupa Brexit
Cum vrea UE sa compenseze...

Brexitul a aruncat Regatul Unit intr-o furtuna politica fara precedent si a relansat inclusiv ipoteza unei secesiuni a Scotiei, majoritar proeuropeana. Premierul scotian Nicola Sturgeon a venit miercuri la Bruxelles pentru a evalua sansele Scotiei de a se ancora in UE ca entitate independenta. Ea a fost primita de presedintii Comisiei si Parlamentului europene. Conducatoarea separatista s-a declarat "incurajata" de discutiile pe care le-a purtat, insa a recunoscut ca "nu va exista o cale usoara" pentru a-si atinge scopurile.
Insa Spania si Franta au supus sperantele Edinburghului unui adevarat dus rece.

Confruntandu-se cu amenintarea separatista a Cataloniei, seful Guvernului spaniol Mariano Rajoy a exclus ca Scotia sa poata sa fie asociata oricaror negocieri post-Brexit cu UE. "Tratatele (europene) sunt impotriva. Daca Regatul Unit pleaca, Scotia va pleca din institutiile Uniunii Europene", a spus el.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Opozantii Brexitului manifesteaza la Londra
Setari Cookie-uri