FMI a redus estimarile referitoare la cresterea economica a zonei euro in anii urmatori, din cauza incertitudinilor economice si politice provocate de votul britanicilor peste iesirea din Uniunea Europeana, transmite MarketWatch.

In raportul anual al FMI referitor la economia zonei euro, Fondul descrie o perspectiva mai intunecata decat in urma cu patru saptamini, cand a publicat o analiza preliminara pentru regiune, conform News.ro

Institutia anticipeaza ca PIB-ul zonei euro va creste cu 1,6% in acest an, sub ritmul de 1,7% anticipat inainte de referendului britanic din 23 iunie. Anul viitor, cresterea economica din regiune va incetini la 1,4%, fata de estimarea anterioara, de 1,7%. Efectul Brexit-ului va dura pana in 2018, cand economia zonei euro ar urma sa creasca cu 1,6%, in loc de 1,7%.

Inflatia din acest an va ramane la un nivel foarte scazut, de doar 0,2%, sub prognoza de 0,3% anuntata de FMI inainte de referendum, si va accelera la 1,1%, in loc de 1,2% in 2017, datorita preturilor mai mari ale energiei. Mahmood Pradhan, director adjunct al departamentului european al FMI, a spus ca estimarile se bazeaza pe faptul ca Marea Britanie va mentine o relatie apropiata cu UE, similara cu cea a Norvegiei, si va pastra accesul la piata interna a Uniunii.

Un astfel de scenariu ar necesita ca Marea Britanie sa continue apllicarea majoritatii legilor europene, inclusiv cele care permit libera circulatie a persoanelor si dreptul la munca, reglementari respeinse de majoritatea sustinatorilor Brexit. Impactul va fi mai mare decat daca Marea Britanie va intrerupe legaturile cu UE si se va limita la reglementarile comerciale ale Organizatiei Mondiale ale Comertului, a spus Pradhan.

Sursa foto: Garry L./ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri