Oficialii Bancii Centrale Europene si ministrii de finante din zona euro au avut opinii contradictorii referitoare la riscul accelerarii inflatiei, in timp ce reprezentantii BCE au declarat ca sunt ingrijorati, ministrii au negat existenta unui pericol
Divergentele au aparut cu ocazia intalnirii Ecofin, a ministrilor de finante din zone euro, de la Bruxelles, care au discutat previziunile imbunatatite de crestere economica ale Comisiei Europene, pentru anul viitor. Cresterea economica a fost evaluata la 2,6%, de la 2,5%, cat se estimase anterior.

Comisia a estimat ca, in prezent, numarul locurilor de munca nou create este cel mai mare din ultimul deceniu si ca este posibil ca inflatia sa ramana sub control, in ciuda unui avant al activitatii economice si al angajarilor, versiune sustinuta de ministri, dar respinsa de BCE.

Membrul consiului BCE, Axel Weber, a condus ofensiva bancii centrale, sustinand punctul de vedere al specialistilor BCE. Potrivit analistilor, BCE va creste, din nou, in luna decembrie, rata dobanzii de referinta, de la 3,25% la 3,5%, pentru a combate riscul inflatiei.

Reprezentantul Germaniei in cadrul consiliului director pentru stabilirea ratei dobanzii al BCE, Weber, a estimat ca inflatia va depasi 2% in 2007. "Este un semnal pe care eu il consider alarmant", a declarat Weber, care este si presedintele bancii germane Bundesbank. Comisia a estimat ca inflatia va scadea, de la 2,2%, cat se estimase anterior, la 2,1% in 2007 si, contrar previziunilor BCE, va ajunge la 1,9% in 2008.

Ministrii prezenti la Ecofin au aparat raportul Comisiei Europene, argumentatia lor fiind exprimata de reprezentantul spaniol, Pedro Solbes, care a declarat ca, avand in vedere evolutia pe termen scurt a inflatiei, nu este corect termenul "alarmant". Tensiunile sunt, probabil, reminiscente ale celor de acum cateva luni, cand ministrii de finante au declarat public ca noile cresteri ale ratelor dobanzilor, de catre BCE, ar putea suprima ascensiunea economica.

Ministrul de finante austriac, Karl-Heinz Grasser, a declarat, potrivit NewsIn, ca inflatia este "sub control" si ca reforma politicilor economice ar putea ajuta la scaderea inflatiei, oferindu-i BCE o marja mai ridicata de siguranta.

Presedintele Ecofin, Jean-Claude Juncker, prezent la Bruxelles, la reuniunea lunara a Ecofin, la care a participat si presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat ca ministrii de finante impartasesc concluziile analizei efectuate de executivul UE referitoare la previziunile pentru inflatie. "Fiecare institutie isi formuleaza propriile concluzii", a adaugat Junker.

Comisarul european pentru economie si politici monetare, Joaquin Almunia, a declarat, de asemenea, ca ministrii de finante au propriile mandate si ca BCE, pe de alta parte, este o institutie independenta, care isi desfasoara propria activitate.

Comisarul european a adaugat ca previziunile Comisiei pentru rata inflatiei, de 2,1% pentru 2007, au fost elaborate luand in considerare o fluctuatie de scurta durata, provocata de cresterea taxei pe valoarea adaugata din Germania, in luna ianuarie, careia ii corespunde 0,3% din totalul de 2,1%. "Daca luam acest lucru in seama, nu putem spune ca inflatia a scapat de sub control", a declarat Alumina.

Rato: Politicile fiscale ale BCE nu trebuie sa devina restrictive

Banca Centrala Europeana ar trebui sa majoreze rata dobanzilor conform cu cresterea economica a zonei euro, dar politicile fiscale nu trebuie sa devina "restrictive", este de parere directorul Fondului Monetar International, Rodrigo Rato.

Finantistii Europei au opinii divergente in privinta inflatiei
Rato a precizat ca nu vede nici o contradictie intre estimarile Comisiei Europene privind reducerea inflatiei si remarcile membrului consiliului director al BCE, Axel Weber, care in cursul zilei de luni a declarat ca este alarmat de inflatie.

"BCE a anuntat ca politica lor de lupta impotriva inflatiei se va imparti in mai multe etape, deci este normal sa se observe o anumita crestere a inflatiei in primele luni ale anului 2007", a declarat Rato. "Nu este vorba de nici un fel de contradictie", a afirmat acesta, mentionand ca estimarile FMI privind inflatia in zona euro luau in considerare o crestere punctuala a acesteia in 2007, urmata in 2008 de o reducere.

Cu o alta ocazie, Rato a precizat ca dupa ani de crestere economica inregistrata in mai multe state, inflatia de baza a crescut, in special in Statele Unite ale Americii. Rato a adaugat ca Uniunea Europeana trebuie sa profite de pe urma cresterii economice substantiale pentru a-si ameliora starea finantelor publice.

"Consolidarea financiara este din punctul nostru de vedere una din cele mai importante probleme de pe agenda europeana", a declarat acesta cu putin timp inainte de inceperea intrunirii lunare a ministrilor de finante ai Uniunii Europene, unde Rato va discuta despre al doilea val de reforme al FMI.

Rato a adaugat ca estimarile de crestere a economiei mondiale facute de FMI erau de 5,1% pentru 2006 si 4,9% in 2007, Fondul mizand pe o redresare a economiei SUA.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri