BCE isi va pastra vigilenta asupra evolutiei preturilor

Banca Centrala Europeana (BCE) nu-si permite sa-si slabeasca vigilenta asupra riscurilor cresterii preturilor, cu toate ca inflatia in zona euro a scazut recent, a declarat, membrul consiliului BCE, Klaus Liebscher, informeaza NewsIn. Liebscher a declarat ca ratele dobanzilor au ramas scazute si ca nu reprezinta vreun pericol pentru cresterea economica a zonei euro.

Rata inflatiei a scazut cu 1,6% in octombrie, a doua luna consecutiva in care acest indicator s-a situat sub limita maxima de 2% impusa de BCE, insa reprezentantul bancii a declarat ca exista, inca, riscuri de crestere.

Intrebat daca mai este nevoie de prudenta avand in vedere evolutia recenta a inflatiei, Liebscher a declarat ca "nu este nici un motiv pentru a schimba aceste abordari, deoarece rezultatele sunt volatile".

"Ratele dobanzilor sunt scazute, potrivit tuturor masuratorilor si nu reprezinta deloc un obstacol pentru cresterea economica sau pentru o evolutie pozitiva a ratei inflatiei", a declarat membrul consiliului BCE.

In cadrul aceluiasi discurs, Liebscher a declarat ca o scadere a potentialului de crestere din zona euro a confirmat nevoia de implementare a unor politici structurale. Acesta a adaugat ca moneda unica europeana contribuie la stabilitatea monetara si financiara globala. Pe de alta parte, liderii politici francezi au criticat, saptamana aceasta, puterea monedei unice, mai scrie Reuters.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
SUA se retrag oficial din Organizaţia Mondială a Sănătăţii
Setari Cookie-uri