Rata somajului in Polonia - 14,7% in decembrie

Rata somajului in Polonia ar putea atinge 14,7% in luna decembrie, in scadere totusi fata de nivelul de 14,9% , cel mai ridicat in ultimii sase ani, inregistrat in luna octombrie, a anuntat ministrul muncii din Polonia, Anna Kalata.

"Daca tendintele observate momentan se mentin, rata somajului ar putea fi sub 15% la sfarsitul anului", a declarat aceasta intr-un interviu acordat postului national de televiziune, informeaza NewsIn. "Ar putea ajunge chiar la 14,7%", a adaugat aceasta.

Kalata a precizat si ca in luna noiembrie rata somajului a fost de 14,8%, insa datele oficiale privind somajul vor fi publicate doar la sfarsitul acestei luni. Multi economisti sunt de parere ca rata oficiala a somajului din Polonia, cea mai mare din Uniunea Europeana, atinge acest nivel ridicat im mod artificial, din cauza economiei subterane. insa usoara reducere a ratei somajului indica faptul ca Polonia incepe sa simta efectele nivelului ridicat al cresterii economice, care a atins 5,8% in al treilea trimestru al 2006.

Numarul somerilor din Polonia a scazut constant si de pe urma deschiderii in 2004 a pietelor muncii de catre Uniunea Europeana precum si de pe urma majorarii cantitatii de investitii si exporturi.

Anumiti membrii ai bancii centrale sunt de parere ca reducerea pietei muncii din Polonia precum si numarul mare de polonezi ce prefera sa plece la munca in alte state membre ale UE ar putea reprezenta presiuni suplimentare in ceea ce priveste nivelul salarial, avand drept rezultat posibil majorarea inflatiei in lunile ce vor urma.

Insa pana in acest moment inflatia in Polonia nu a inregistrat cresteri majore, atingand nivelul de 1,2% in octombrie, cu mult sub plafonul maxim de 2,5% prevazut de UE.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Care sunt statele europene ce au impus restricții pentru români
Setari Cookie-uri