"Nu exista nicio invazie" de imigranti ilegali in Italia, a dat asigurari vineri noul ministru de interne al acestei tari, Luciana Lamorgese, replicand astfel, intr-un interviu, afirmatiilor predecesorului sau, Matteo Salvini, informeaza AFP.

Luciana Lamorgese, 66 de ani, fosta prefect neafiliat politic, a fost intrebata de cotidianul Repubblica despre o asa-zisa "triplare" a debarcarilor de imigranti ilegali in Italia, avansata de Matteo Salvini, care a cerut "stoparea acestei invazii".

"Nu am asemenea informatii. Nu ne confruntam cu nicio invazie", a raspuns ministrul, specialista in probleme de securitate si considerata o "tehniciana" a guvernului format la 5 septembrie de Miscarea 5 Stele (antisistem) si Partidul Democrat (centru-stanga).

Astfel, ea a explicat ca "in 2019, numarul de sosiri (de imigranti ilegali si solicitanti de azil) a fost de circa 9.600 de persoane comparativ cu 22.000 pentru tot anul 2018". Singura crestere a avut loc in septembrie 2019 comparativ cu aceeasi luna din 2018, insa "a fost legata in special de sosirea de persoane in mod autonom (fara ajutorul ONG-urilor si fara sa fie salvati de autoritati), fenomen care nu este nou".

Nu este vorba de o imigrare in masa: "In 2018, imigrantii ilegali sositi pe mici ambarcatiuni se cifrau la circa 6.000, in timp ce, de la inceputul anului, au fost numarati in jur de 7.500".

Citeste si:
Un polonez, printre eroii care s-au luptat cu teroristul din Londra
Atacul de la Londra: Un...

Luciana Lamorgese a respins o alta afirmatie a lui Matteo Salvini, conform careia Roma ar fi gata sa autorizeze transferul cu avioane charter de imigranti respinsi de Germania. "Nimic nu a fost decis", a subliniat ea, amintind ca, in virtutea Regulamentului de la Dublin (care obliga prima tara unde soseste imigrantul sa-l preia in grija), guvernul format de Liga (extrema dreapta) si M5S din care facea parte fostul ministru de interne a trebuit sa accepte repatrierea spre Italia a 2.331 de solicitanti de azil. Pentru acest an, sunt 1.351 de imigranti care vor fi repatriati spre Italia, conform Regulamentului Dublin, a precizat Luciana Lamorgese.

"Evenimentul cu adevarat important" a fost, in opinia ministrului, debarcarea autorizata saptamana aceasta de catre Italia a circa o suta de imigranti ilegali salvati de Ocean Viking, nava inchiriata de ONG-ul SOS Mediterana si operata in parteneriat cu Medici fara Frontiere (MSF).

"Franta si Germania si-au declarat disponibilitatea de a primi 72% dintre imigranti ilegali, punand de facto in aplicare preacordul de la Malta (incheiat in septembrie) care incepe prin urmare sa-si arate roadele", si-a exprimat multumirea ministrul italian.

Citeste si:
Prima zona de schi din lume in care se interzice plasticul
Prima zona de schi din lume...
Sursa foto: Agerpres

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Antreprenor din DIASPORA: Daca nu mergeam la vot, aveam ceva pe suflet