Statele membre ale Uniunii Europene, atat cele din interiorul zonei euro cat si cele din afara zonei unice, ar trebui sa recunoasca faptul ca moneda euro a fost o "greseala strategica", sustine Guvernatorul Bancii Centrale a Ungariei (NBH), Gyorgy Matolcsy intr-un editorial publicat in cotidianul Financial Times, citat de Agerpres.

Ungaria, tara care de la venirea la putere a lui Viktor Orban in 2010 a urmat un mix de politici economice neortodoxe, nu este parte a zonei euro si nu a stabilit inca o data tinta pentru aderare la moneda unica.

In opinia lui Gyorgy Matolcsy a venit timpul pentru Europa "sa caute o iesire din capcana euro".

"Exista o dogma daunatoare ca euro este urmatorul pas ‘normal' spre unificarea Europei Occidentale. Insa moneda unica europeana nu a fost normala deloc, pentru ca aproape niciuna din conditiile preliminare nu a fost indeplinita", sustine guvernatorul NBH.

"La doua decenii de la lansarea euro, majoritatea pilonilor necesari pentru succesul global al monedei unice: un stat comun, un buget care sa acopere cel putin 15-20% din Produsul Intern Brut al zonei euro, un ministru de Finante al zonei euro si un Minister de resort; lipsesc in continuare", a adaugat oficialul ungar.

Matolcsy, care l-a inceputul acestui an a fost reconfirmat in functie pentru un al doilea mandat de sase ani in fruntea NBH, a apreciat ca statelor membre ar trebui sa li se permita sa paraseasca zona euro in urmatoarele decenii iar cele care vor dori sa ramana a trebui sa puna la punct "o moneda globala mai sustenabila".

De asemenea, Matolcsy a spus ca Tratatul de la Maastricht, care stabileste conditiile pentru aderarea la zona euro, inclusiv cea cu privire la mentinerea deficitului bugetar sub 3% din Produsul Inter Brut, ar trebui rescris.

Ungaria a reusit sa mentina deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB. In plus, guvernul condus de Viktor Orban a reusit sa modifice treptat programul de imprumuturi spre obligatiunile denominate in forinti, in ideea de a-si reduce dependenta de obligatiuni le in valuta.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri