Cu 2019 deja incheiat, lumea isi ia adio de la un deceniu plin de evenimente ce variaza de la moartea lui Osama bin Laden, la uriase dezvaluiri despre guverne ca parte a unor scurgeri de informatii precum WikiLeaks.

Institutii zguduite de scandaluri

Valul de controverse a inceput in primii ani ai deceniului, cand Departamentul de Stat american a trebuit sa faca fata miilor de documente secrete publicate in cadrul WikiLeaks. Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, este acum pus sub acuzare in legatura cu scurgerile de informatii.

Chelsea Manning, un fost analist militar care a ajutat website-ul sa aiba acces la documentele secrete, este acum incarcerat refuzand sa depuna marturie.

Abuzurile sexuale din cadrul Bisericii Catolice au avut de asemenea un ecou puternic. In 2017 si 2018, Biserica a cheltuit 300 mil. dolari doar in SUA ca despagubiri si costuri pentru inchiderea unor procese privind abuzurile sexuale ale unor membri.

Activismul a luat amploare

Activismul a modelat o buna parte din anii 2010. Una dintre primele astfel de miscari a fost “Occupy Wall Street” (“Ocupati Wall Street”). Protestul a venit ca raspuns la ineglaitatea de venituri, lacomia corporatista si influenta banilor in mediul politic. Occupy Wall Street a inceput in New York, dar s-a extins in mai multe orase majore din SUA.

Inceput ca un hashtag in social media, miscarea #MeToo s-a mutat din lumea virtuala in realitate atunci cand mai multe victime ale abuzurilor sexuale si-au spus povestile in fata lumii. #MeToo a luat amploare atunci cand cinci persoane de la Hollywood s-au folosit de aceasta campanie pentru a-l dobori pe Harvey Weinstein. Campania a devenit o miscare globala si a contribuit la tragerea la raspundere a unor puternici producatori, actori, sefi de companii si politicieni din intreaga lume.

Comunitati distruse de catastrofe naturale

In ultimul deceniu, Haiti si Japonia au fost lovite de cele mai puternice cutremure din istoria acestor tari. Cutremurele cu o magnitudine de 7 din Haiti (2010) si cel de 9,1 grade – urmat de un tsunami – din Japonia (2011) au facut sute de micii de victime si au lasat fara locuinte alte cateva mii.

In 2010 a avut loc si explozia de la platforma petroliera Deepwater Horizon, administrata de British Petroleum in Golful Mexic. 11 persoane au murit in accidentul care a devenit un desastru ecologic dupa ce 635 milioane de litri de titei s-au scurs in Golful Mexic.

Atacurile teroriste au continuat

Reteaua terorista ISIS a aratat ca este o amenintare globala prin atacurile teroriste de la Paris si o alta serie de atacuri in Tunisia, inclusiv unul la un hotel in urma caruia 38 de persoane au murit.

La Universitatea Garissa din Kenya, patru teroristi au ucis 147 de persoane aflate la rugaciunea de dimineata, alte zeci fiind ranite (aprilie 2015). Acesta a fost cel mai grav atac inregistrat in kenya de la bombardarea ambasadei SUA in 1998. Grupul militant somalez Al-Shabaab si-a asumat responsabilitatea pentru atac.

De asemenea, deceniul a marcat continuarea atacurilor armate in SUA, in scoli, cluburi, universitati, concerte si locuri de rugaciune. Mai bine de jumatate din cele mai grave 10 atacuri din istoria SUA au avut loc in ultimii 10 ani. La un atac din Orlando, cel putin 49 de persoane au fost ucise intr-un club de noapte.

Conflicte interne

Nu doar atacurile izolate au facut victime in ultimul deceniu, crizele umanitare si conflictele interne devastatoare – precum razboiul civil din Yemen, in cadrul caruia 100.000 de persoane au murit – fiind de asemenea pe lista.

In Europa, tarile s-au confruntat cu o grava criza a migratiei, sute de mii de refugiati, majoritatea din Africa si Orientul Mijlociu, cautand azil pe continent.

Politica a dezbinat populatia

Ca urmare a unui referendum ce a avut loc in iunie 2016, britanicii au votat pentru iesirea din Uniunea Europeana. Brexit-ul nu s-a realizat propriu-zis nici astazi, fiind programat pentru sfarsitul lunii ianuarie 2020, dupa mai multe amanari in ultimii ani.

O alta decizie care marcheaza dezbinarea populatiei, a fost alegerea lui Donald Trum ca presedinte al SUA in noiembrie 2016. Dupa trei ani de mandat si zeci de decizii si declaratii controversate, Trump tocmai a devenit al treilea presedinte din istoria SUA care este pus sub acuzare.

In Hong Kong, proteste de amploare au izbucnit anul acesta impotriva unei legi controversate (ELAB) care ar fi permis extradarile din aceasta tara in China. Protestele s-au amplificat ulterior, iar pe data de 9 iunie aproximativ 1 milion de persoane au protestat in Hong Kong.

Vazuta ca un nou atac la suveranitatea Hong Kong, legea in sine a reprezentat de fapt picatura care a umplut paharul pentru locuitorii regiunii, confruntati tot mai des cu presiuni si masuri anti-democratice promovate de regimul comunist chinez.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri