Grupul rusesc TMK, al treilea mare producator mondial de tevi de otel, si SMS Group din Germania, unul dintre primi producatori din lume de echipamente metalurgice si de laminare, au semnat un acord de parteneriat strategic pana 2015, potrivit anuntului de pe pagina de internet a TMK, informeaza NewsIn.

Parteneriatul strategic prevede coordonarea pe termen lung a activitatilor comune ale celor doua grupuri, pentru dezvoltarea si implementarea celor mai bune tehnologii si echipamente ale SMS Group in productia de tevi de otel fara sudura in laminoarele TMK.

Dmitriy Pumpyanskiy, presedintele comitetului director al TMK, si Heinrich Weiss, presedintele SMS Group, si-au exprimat satisfactia cu privire la rezulatele viitoare pe baza eforturilor comune.TMK este in curs de implementare a unui program strategic de investitii de 1,2 miliarde dolari. Proiectele deja lansate, care implica echipamente SMS Group, au depasit 50% din programul strategic de investitii.

In 2006, TMK si SMS Group au semnat un acord pentru livrarea de echipament pentru Uzinele Metalurgice Taganrog (Tagmet, parte a TMK) si pentru fabrica de tevi Seversky (SPP, parte a TMK). Noua linie de laminare va permite cresterea capacitatii de productie a uzinei Tagmet. Laminorul va fi lansat in prima jumatate a anului 2008 si va putea produce 600.000 tone de tevi anual. Cuptorul cu arc electric de la fabrica Seversky va fi capabil de o productie de 990.000 tone tevi pe an si va fi lansat la sfarsitul lui 2007.

TMK si SMS si-au exprimat in textul acordului intentia de a crea o firma cu capital mixt (joint venture) la fabrica Seversky, unde vor coordona service-ul si reparatiile echipamentelor folosite in productia de tevi de otel fara sudura.

Productia totala de tevi a TMK din 2006, a fost de 3,018 milioane tone, in crestere cu 3,2% fata de productia din 2005, a informat in 22 ianuarie compania. Productia de tevi fara sudura a crescut cu 3,6% in 2006, fata de anul precedent, de la 1,877 milioane tone pana la 1,944 milioane tone. Productia de tevi sudate a crescut cu 2,6% in 2006, comparativ cu 2005, de la 1,047 milioane tone pana la 1,074 milioane tone. TMK detine in Romania fabrica de tevi Artrom din Slatina si combinatul siderurgic din Resita.