Banca suedeza Swedbank a anuntat ca a cumparat banca TAS-Kommerzbank din Ucraina pentru suma de 735 milioane dolari, deoarece vrea sa se extinda in afara pietei interne si sa capitalizeze pe baza cresterii economice rapide a Europei de Est, relateaza Reuters.

Banca TAS-Kommerzbank are 170 de filiale, 100.000 de clienti in sectorul de retail si 9.000 de clienti corporate, se spune in comunicatul Swedbank, preluat de Reuters.

Banca Swedbank a anuntat ca va face o plata suplimentara de pana la 250 milioane de dolari, in urmatorii trei ani, in functie de performantele bancii TAS-Kommerzbank.

"Cumpararea bancii TAS este inca un pas pentru extinderea dezvoltarii Swedbank, dupa succesul pe care l-am avut in tarile baltice", a spus presedintele executiv al Swedbank, Carl Eric Stalberg, citat de Reuters.

"Ucraina are o economie foarte performanta, cu rate impresionante de crestere si cu dezvoltare pozitiva", a observat oficialul bancii Swedbank, citat de Reuters.

Cotatia actiunilor Swedbank a crescut cu 0,6%, la 270 de coroane, pana la 13:30, ora Romaniei.

Bancile nordice au inceput sa se extinda, in ultimii ani, in afara pietelor interne, competitive. tarile baltice si Rusia au fost principalele piete timta pentru dezvoltare.

Swedbank, care are piete in Suedia si in statele baltice, a spus, in noiembrie 2006, cu ocazia zilei pietelor de capital, ca este interesata de cresterea din Norvegia, Danemarca, Finlanda si vestul Rusiei si ca isi va extinde orizontul in Polonia si Ucraina.

Swedbank a spus ca achizitia bancii TAS este in conformitate cu strategia ei si ca Ucraina are perspective de crestere puternica si o rata scazuta de penetrare a sectorului bancar. Aceste elemente "ofera un mediu atractiv pentru servicii financiare, in care Swedbank poate opera si obtine profituri semnificative in viitor", se spune in comunicatul Swedbank, preluat de Reuters.