Statele membre ale Uniunii Europene ar putea să ceară oprirea globală a termocentralelor pe cărbune precum şi încetarea subvenţiilor pentru combustibili fosili, în condiţiile în care UE vrea să facă din schimbările climatice o parte importantă a politicii sale externe, arată un proiect de document, scrie Agerpres.

În acest document, pe care miniştrii europeni speră să îl finalizeze pe 25 ianuarie, blocul comunitar ar urma să adopte o linie dură în ceea ce priveşte diplomaţia în domeniul climei, descurajând alte ţări să investească în combustibili fosili şi încheind alianţe cu principalele economii pentru a putea realiza reduceri mai rapide ale emisiilor poluante.

Cine se înscrie în cursa pentru mediul înconjurător

O seri de ţări precum China, Japonia şi Africa de Sud au promis că îşi vor reduce, până la urmă, emisiile de carbon la zero. O promisiune similară a făcut şi preşedintele SUA, Joe Biden, în campania electorală. Însă UE este una dintre puţinele mari economii care a tradus acest obiectiv pe termen lung în acţiuni urgente ce vor fi întreprinse în acest deceniu.

UE face un apel pentru eliminarea globală a subvenţiilor pentru combustibilii fosili, care sunt dăunătoare pentru mediu, de-a lungul unei perioade de timp clar definite. Aceasta include eliminarea cărbunelui în producţia de energie şi, ca un prim pas, o oprire imediată a tuturor finanţărilor pentru noi infrastructuri care folosesc cărbune.

"Diplomaţia energetică a UE va descuraja orice noi investiţii în proiecte de infrastructură energetică în ţările terţe, care au la bază combustibili fosili, exceptând acele care sunt total consecvente cu o traiectorie clară spre neutralitatea climatică", se precizează în document cu referire la ţările non-UE.

Este posibil ca documentul să sufere modificări înainte de adoptarea de către miniştrii europeni.

Ce au făcut statele UE pentru reducerea emisiilor

Luna trecută, statele UE au convenit să îşi reducă emisiile cu cel puţin 55%, comparativ cu nivelul din 1990, până în 2030. În condiţiile în care încearcă să găsească miile de miliarde de euro necesare pentru investiţiile care să îi permită să atingă acest obiectiv, blocul comunitar intenţionează să îşi folosească puterea economică şi diplomatică pentru a se asigura că şi alte ţări vor urma exemplul său.

Wendel Trio, directorul coaliţiei de ONG-uri Climate Action Network Europe, a salutat planu,l dar a subliniat faptul că şi Uniunea Europeană trebuie să elimine complet subvenţiile pentru combustibili fosili în interiorul blocului comunitar. Din cele 159 miliarde de euro pe care statele UE le-au cheltuit pentru subvenţii energetice în anul 2018, aproape o treime au mers spre combustibili fosili.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri