Mineritul de criptomonede este în mod cert noua „Goană după Aur”, această activitate generând sume uriașe de bani, mai ales într-o piață extrem de volatilă, în care profiturile se împart în funcție de cât de inspirați sunt cei care tranzacționează monede virtuale.

Au apărut, însă, discuții legate despre cât de prietenos cu mediul este procesul de generare de criptomonede, în condițiile în care necesită un consum din ce în ce mai mare de electricitate, estimările cele mai recente indicând un necesar echivalent cu consumul unei țări precum Filipine, care are o populație de peste 108 de milioane de locuitori.

Pe lângă emisiile de carbon generate de necesarul de electricitate pentru a alimenta puternicele unități de calcul folosite de „minerii” de criptomonede, un alt aspect, la fel de important, este cel al cantității mari de deșeuri generat anual. Și vorbim de deșeuri greu de reciclat.

Estimările arată că în fiecare an sunt generate circa 30.700 de tone de deșeuri, relatează BBC. Acesta ar fi echivalentul deșeurilor IT generat de o țară precum Olanda.

Cercetările arată că, la fiecare tranzacție de Bitcoin, cantitatea generată este de 272 de grame de deșeuri. Pentru a avea o comparație, un iPhone 13 cântărește 173 de grame.

Retail jobs

Deșeurile produse de industria mineritului de criptomonede apar în urma schimbării frecvente a unităților de calcul folosite. În medie, un dispozitiv folosit pentru minerit are o medie de viață de circa 1,3 ani, după care devine anacronic.

Cantitatea mare de deșeuri electronice generată de mineritul de criptomonede ridică și alte probleme, deoarece ritmul de reciclare a acestui tip de deșeuri este unul redus. La nivel global, doar 17% din deșeurile electronice sunt reciclate. Dacă unele componente precum carcasele metalice sau radiatoarele din aluminiu pot fi reutilizate și reciclate, în ceea ce privește procesoarele, cipurile și celelalte componente reciclarea lor este dificilă și costisitoare. Prin urmare, volumul de deșeuri global va continua să crească, în condițiile în care exploatările de criptomonede sunt în creștere.

Sursa foto: Shutterstock
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri