Peste 44% dintre slovaci consideră că SUA şi NATO sunt răspunzătoare pentru sporirea tensiunilor legate de Ucraina, în timp ce 34% sunt de părere că Rusia se află la originea situaţiei actuale.

Pe categorii de vârstă, ancheta sociologică arată că 42% dintre slovacii cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani cred că Rusia este cauza tensiunilor actuale privind Ucraina, iar 39% cred că NATO şi SUA poartă această vină. În rândul slovacilor cu vârste peste 65 de ani, doar 27,5% cred că Moscova este vinovată, scrie Agerpres.ro.

Rezultatele sondajului nu sunt surprinzătoare întrucât Slovacia este ţara cea mai pro-rusă din regiune, opiniile favorabile faţă de Moscova fiind răspândite mai ales printre persoanele în vârstă, notează Euractiv.

Partidul SMER, al fostului premier Robert Fico şi care a pierdut poziţia dominantă în politica slovacă după asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak, şi-a intensificat recent retorica antiamericană pentru a atrage noi alegători.

Potrivit sondajelor, această strategie a SMER dă rezultate în pofida numărului mare al acuzaţiilor de corupţie. Sentimentele rusofile sunt dominante în special în interiorul partidelor Slovacia Noastră şi Republica.

Şeful diplomaţiei slovace Ivan Korcok a anunţat joi că NATO ia în considerare desfăşurarea unor trupe în Slovacia şi în alte ţări din flancul estic, ca răspuns la concentrarea militară rusă în apropiere de Ucraina. El a precizat că guvernul de la Bratislava încă nu a adoptat o poziţie pe acest subiect.

SUA şi NATO au respins solicitările cheie ale Moscovei, cum ar fi oprirea extinderii Alianţei Nord-Atlantice şi o revenire la desfăşurările sale militare la frontierele din 1997, dând asigurări în acelaşi timp că vor să discute serios cu Rusia despre temerile sale privind securitatea.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri