Banca centrala a Rusiei a anuntat ca va creste nivelul rezervelor minime obligatorii ale bancilor de la 1 iulie, ca sa combata presiunile inflationiste generate de aporturile mari de capital.
O serie de mari afaceri atrag sume imense in Rusia. Printre acestea se numara vanzarea activelor companiei falimentare Yukos si cea mai mare listare bursiera de anul acesta din lume, a celei de a doua banci rusesti VTB, informeaza NewsIn, citand Reuters. "Situatia actuala se caracterizeaza prin aporturi continue de capital in Rusia care impun masuri menite sa tempereze posibilele presiuni inflationiste legate de acest proces", se spune in comunicatul bancii.

Banca va creste nivelul rezervelor minime obligatorii ale depozitelor nerezidentilor rusi de la bancile rusesti si in ruble si in valute, la nivelul de 4,5%, de la 3,5%. Obligatiile pentru depozitele in ruble ale depozitelor in ruble ale persoanelor fizice vor urca la 4%, de la 3,5%.

Rezervele au urcat la 209,6 miliarde ruble (8,1 miliarde dolari) de la data de 1 aprilie, potrivit statisticilor bancii centrale. Bancile rusesti datorau peste 100 miliarde dolari strainilor la 1 ianuarie 2007. Miscarea bancii centrale a Rusiei inseamna ca bancile rusesti va trebui sa depuna mai multi bani la banca centrala cand se imprumuta de la institutii echivalente din strainatate, cand fac emisiuni de eurobonduri si cand preiau depozite de la persoane fizice din Rusia.

Analistii considera ca aceasta masura va ajuta banca centrala sa stranga aproximativ 40 miliarde ruble (1,55 miliarde dolari). Guvernul rus va injecta aproximativ 680 miliarde ruble (26,36 miliarde dolari) intr-un program de cheltuieli anuntat luna trecuta de presedintele rus Vladimir Putin, citat de Reuters.

Cresterea nivelului rezervelor minime obligatorii inseamna o inasprire a politicii monetare si implica mai putine riscuri asupra contului de capital decat o crestere a dobanzii cheie, care ar atrage probabil mai multe aporturi de capital speculativ. Banca centrala a Rusiei dispune de un arsenal limitat de metode, ca sa tempereze inflatia, in contextul lichiditatii abundente. Masura principala pe care o poate lua banca centrala a Rusiei ca sa tempereze presiunile inflationiste este rata nominala de schimb a rublei.

Atat ministrul rus de finante, cat si seful bancii centrale a Rusiei au spus ca Rusia va atinge tinta sa de inflatie de 8% in 2007, insa majoritatea analistilor considera ca aceasta tinta nu poate fi atinsa. "Cresterea rezervelor minime obligatorii este ultima masura pe care o mai poate lua banca centrala a Rusiei, dupa mecanismul de schimb al rublei si instrumentele pietei financiare", a spus un analist de la banca ruseasca VTB, Nicolai Kasceiev, citat de Reuters. Preturile de consum au crescut cu 4% in primele patru luni ale acestui an.

Un analist de la Trust Bank, Evgheni Nadorsin, a spus ca aceasta masura ar putea reduce cu cateva puncte procentuale cresterea masei monetare pentru intregul an, care va fi de 45% potrivit estimarilor analistului, dar nu va avea un impact major asupra inflatiei.

"Masura luata de banca centrala a Rusiei este una disperata", a adaugat Nadorsin si a spus ca aceasta nu va afecta strangerea de fonduri sau imprumuturile externe de catre companii din afara sectorului bancar, dar ar afecta competitivitatea bancara din Rusia.

Aporturile de capital net din primul trimestru au atins valoarea de 13 miliarde dolari, fata de cea de 14,3 miliarde dolari inregistrata in trimestrul al patrulea al anului trecut si recordul de 41,6 miliarde dolari obtinut in intregul an 2006.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri