Preşedintele BCE, Christine Lagarde, a reafirmat că Banca Centrală Europeană ar putea reduce dobânzile din această vară, deşi a insistat că oficialii BCE nu au discutat încă o astfel de decizie, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.

"Cu certitudine îi susţin", le-a declarat Lagarde jurnaliştilor la Frankfurt, referindu-se la comentariile de săptămâna trecută de la Davos când a descris acest calendar ca "probabil".

"Trebuie să ne implicăm mai departe în acest proces de dezinflaţie, înainte de a avea suficientă încredere că inflaţia va atinge de fapt ţinta în timp util", a declarat Lagarde, după ce Banca Centrală Europeană a decis joi menţinerea nemodificată a dobânzilor, pentru a treia oară consecutiv, în prima şedinţă de politică monetară din acest an.

Anul trecut, BCE a majorat dobânzile la un nivel ridicat record, dar datele privind inflaţia exclud o nouă înăsprire a politicii monetare, mutând dezbaterea spre momentul la care va începe reducerea dobânzilor.

Ca urmare a deciziei adoptate joi, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 4,50%, 4,75% şi, respectiv, 4%. Acesta este cel mai ridicat nivel al dobânzii de la lansarea monedei euro în 1999.

"Consensul în rândul Consiliului guvernatorilor BCE este că e prematur să discutăm reducerea dobânzilor", a afirmat Lagarde.

Oficialii BCE se aşteaptă ca inflaţia să revină la ţinta de 2% în 2025.

"Riscurile la adresa inflaţiei includ escaladarea tensiunilor geopolitice, în special în Orientul Mijlociu, care ar putea duce la preţuri mai ridicate la energie şi a costurilor de transport pe termen scurt, ceea ce va afecta comerţul global. Suntem extrem de atenţi şi analizăm cu atenţie evoluţiile", a explicat şeful BCE.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri