Un proiect aflat acum pe masa Comisiei Europene ar putea obliga toate statele UE – inclusiv România – să reducă consumul de electricitate chiar și pentru consumatorii casnici. Măsurile ar putea fi introduse în câteva săptămâni. Despre ce este vorba, mai concret?

Proiectul, al cărui draft a fost consultat de Euractiv, cere introducerea unei ținte de reducere a consumului total de energie electrică al consumatorilor casnici din fiecare stat membru. Nu se prevăd însă constrângeri, ci măsuri de tipul campaniilor de informare sau unor facilități și stimulente pentru ”energia neconsumată”.

De asemenea, va fi impusă o reducere de cel puțin 5% a consumului net de electricitate în intervalele orare cu cea mai mare cerere, când prețurile energiei cresc cel mai mult (cu circa 25% peste prețul mediu din ziua respectivă). Fiecare stat ar urma să identifice aceste intervale și să adopte propriile măsuri pentru a atinge ținta de reducere propusă de Comisia Europeană - dar fără ca aceste măsuri să afecteze funcționarea pieței interne de energie.

Citește și: Noua ordonanță de urgență privind energia și gazele, explicată. Cum se schimbă plafonarea, ce taxe noi apar

O altă măsură importantă ce ar putea fi introdusă la nivel european este cea de limitare a profiturilor producătorilor care au costuri mici de operare și obțin profituri foarte mari în această perioadă. Sunt vizați producătorii de energie eoliana, solară, nucleară, dar și hidrocentralele și termocentralele pe lignit. Acești producători nu vor putea vinde energie cu prețuri peste 200 euro/MWh. La ora actuală, prețul spot al energiei electrice este în jur de 3-400 de euro/MWh.

Propunerile vot fi discutate chiar vineri de miniștrii Energiei din țările UE, dar nu vor fi introduse imediat. În plus, ele trebuie să fie completate de măsuri spefice impuse de fiecare țară.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri