La summitul de la Bruxelles, liderii Uniunii Europene şi-au luat la revedere de la premierul italian Mario Draghi, aflat la sfârşitul mandatului, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"Mulţumim, Mario. Îţi dorim tot ce e mai bun pe viitor, oricât ar costa", a scris pe Twitter preşedintele Consiliului European, Charles Michel. El a reamintit astfel expresia folosită de Draghi când era preşedinte al Băncii Centrale Europene şi a promis să facă tot ce se poate pentru a apăra euro în timpul crizei financiare, "oricât ar costa".

Prim-ministru al Italiei din 13 februarie 2021, politicianul care şi-a câştigat renumele de "Super Mario" a fost nevoit să demisioneze după ce mai multe partide s-au retras din majoritatea parlamentară de la Roma.

Locul său va fi luat probabil de Giorgia Meloni, care a condus dreapta italiană la victoria în alegeri. Şefa formaţiunii Fratelli d'Italia a fost convocată de preşedintele republicii, Sergio Mattarella, care urma să îi încredinţeze formarea următorului guvern.

În mesajul său de adio, Draghi a subliniat că UE a devenit "o sursă de securitate, de stabilitate şi de pace" şi le-a cerut conducătorilor europeni să păstreze Uniunea ca reper "în aceste vremuri tulburi".

Drept cadou la despărţire, Draghi a primit o machetă transparentă a clădirii Consiliului, unde se întrunesc summiturile europene.

La finalul mandatului lui Draghi, Italia - a treia economie ca mărime din zona euro - se confruntă, la fel ca şi alte ţări, cu o situaţie economică dificilă, marcată de criza energetică şi de inflaţie. AFP apreciază că Meloni va avea de rezolvat probleme deosebit de grele, fără a neglija păstrarea unităţii coaliţiei, care lasă deja să se întrevadă primele fisuri.

Deşi în rândul dreptei italiene predomină euroscepticii, Meloni a insistat săptămâna aceasta că Italia face parte "pe deplin şi cu fruntea sus" din Uniunea Europeană. Ea este şi o susţinătoare a NATO şi a asistenţei pentru Ucraina invadată de Rusia, ceea ce o pune în conflict cu Silvio Berlusconi. Fostul premier, şef al partidului Forza Italia, a anunţat zilele trecute că şi-a reluat relaţia amicală cu preşedintele rus Vladimir Putin şi a învinovăţit Kievul pentru războiul ruso-ucrainean.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri