Letonia şi Estonia vor progrese clare în ce priveşte cererea Ucrainei de aderare la NATO atunci când liderii Alianţei se vor reuni în summit la Vilnius, capitala Lituaniei, la mijlocul lunii iulie, transmite dpa, conform Agerpres.

'Ne aşteptăm la o foaie de parcurs precisă pentru Ucraina pe drumul său spre NATO', a declarat luni preşedintele leton Egils Levits, după întrevederea avută cu omologul său eston Alar Karis, la Riga.

'Consider că aceasta este în conformitate cu interesele comune ale NATO şi de asemenea ale Ucrainei, precum şi în interesele de securitate ale întregii Europe şi ale lumii', a spus Levits. Aderarea Ucrainei la NATO ar întări securitatea tuturor membrilor Alianţei, a adăugat preşedintele Letoniei.

Kuleba: Trimeterea de avioane F16 în Ucraina, cea mai bună investiție în securitatea Europei

Paralel cu apelurile venite din țările Baltice, ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat luni că trimiterea de avioane de luptă F-16 ţării sale ar fi o investiţie imbatabilă, care ar avea rezultate pozitive pentru securitatea Europei pe termen lung. "Nu există niciun argument raţional pentru ca Ucraina să nu primească avioane de luptă moderne de tip occidental şi sunt convins că decizia va fi luată în cele din urmă", a declarat Kuleba, citat într-un comunicat al Ministerului ucrainean de Externe remis presei.

"Furnizarea de avioane F-16 Ucrainei va fi cea mai bună investiţie a acestui deceniu în securitatea continentului european', a subliniat el într-o intervenţie la Consiliul miniştrilor de externe din UE luni la Bruxelles, pe agenda căruia s-a aflat pe lângă alte probleme şi chestiunea livrărilor de muniţii către Ucraina.

Kuleba s-a arătat încrezător că ţările UE sunt în măsură să joace un rol de prim-plan în adoptarea deciziei de a livra Ucrainei aviaţie de luptă modernă, demonstrând astfel leadershipul strategic al Uniunii Europene. El a subliniat că această decizie ar trebui luată cât mai curând posibil.

Ministrul de externe ucrainean a spus că instruirea piloţilor ucraineni în operarea avioanelor occidentale ar trebui să înceapă acum, pentru ca aceştia să le poată folosi "imediat", atunci când livrarea lor va primi undă verde. "Superioritatea aeriană asupra inamicului", a remarcat el, "va salva vieţi în rândul soldaţilor şi civililor noştri".

Kuleba s-a adresat reuniunii prin videoconferinţă pentru a le mulţumi omologilor săi pentru asistenţa militară deja acordată şi pentru a le cere să accelereze achiziţia şi producţia de muniţie de artilerie, astfel încât armata ucraineană să poată respinge mai bine atacurile ruse şi să înceapă contraofensiva.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri