Produsul Intern Brut a crescut anul trecut cu 0,5%, atât în Uniunea Europeană, cât şi în zona euro, arată datele preliminare publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), conform Agerpres.

De asemenea, în trimestrul patru din 2023, Produsul Intern Brut a rămas stabil, atât în Uniunea Europeană, cât şi în zona euro, după un declin de 0,1% în ambele zone, în perioada iulie-septembrie 2023.

În trimestrul trei din 2023, comparativ cu precedentele trei luni, cel mai semnificativ avans în rândul statelor membre UE se înregistrase în Malta (2,4%), Polonia (1,5%), Cipru (1,1%), România şi Ungaria (ambele cu 0,9%), iar cel mai semnificativ declin în Irlanda (minus 1,9%), Estonia (minus 1,3%) şi Finlanda (minus 0,9%).

În trimestrul patru din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, s-a înregistrat un avans de 0,2% în UE şi de 0,1% în zona euro, după o creştere anuală zero în perioada iulie-septembrie 2023.

În rândul statelor membre UE, cel mai semnificativ avans anual în trimestrul trei din 2023 se înregistrase în Malta (7,1%), Croaţia (3%) şi România (2,9%), iar cel mai semnificativ declin în Irlanda (minus 5,4%) şi Estonia (minus 4%).

În rândul statelor membre pentru care sunt disponibile datele pentru trimestrul patru din 2023, comparativ cu precedentele trei luni, cele mai mari creşteri s-au înregistrat în Portugalia (0,8%), Spania (0,6%), Belgia şi Letonia (ambele cu 0,4%). Scăderi au fost în Irlanda (minus 0,7%), Germania şi Lituania (ambele cu minus 0,3%).

În trimestrul patru din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, şase state membre UE au avut rate de creştere pozitivă şi cinci negativă.

Conform ultimelor date publicate de Institutul Naţional de Statistică, în România Produsul Intern Brut a crescut cu 0,9% în trimestrul trei al anului trecut comparativ cu trimestrul precedent, pe serie ajustată sezonier, în timp ce, la nouă luni, avansul PIB a fost de 2,2%.

Pe serie ajustată sezonier, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul III 2023 a fost de 403 miliarde de lei preţuri curente şi a înregistrat o creştere cu 2,9% faţă de trimestrul III 2022.

La nouă luni, PIB-ul estimat s-a cifrat la 1.186 miliarde de lei preţuri curente.

Pe serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul III al anului trecut a fost de aproximativ 435 miliarde de lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 1,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În perioada ianuarie - septembrie, PIB-ul estimat a fost de 1.131 miliarde de lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 1,4% faţă de 2022.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri