Statele UE au eşuat în încercarea de a conveni o abordare comună pentru reformarea pieţei electricităţii în blocul comunitar, pe fondul unor divergenţe între Franţa şi Germania asupra energiei nucleare, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

Miniştrii statelor membre au încercat să-şi armonizeze divergenţele asupra funcţionării aşa-numitelor "Contracte pentru Diferenţă" (CdF), conform cărora un stat convine cu un furnizor un preţ fix al electricităţii pentru o perioadă determinată şi apoi se restituie diferenţa, în funcţie de evoluţia preţului real în raport cu cel convenit.

Concret la acest capitol, statele UE nu au căzut de acord dacă aceste contracte se vor aplica de asemenea centralelor nucleare deja existente care vor avea o capacitate suplimentată ori a căror durată de funcţionare va fi extinsă, aşa cum a cerut Franţa, care s-a lovit de opoziţia "blocului antinuclear" condus de Germania.

Prin urmare, preşedinţia suedeză a Consiliului UE a decis să amâne dezbaterea şi să încerce apropierea punctelor de vedere la nivel diplomatic.

Un alt punct de divergenţă este legat de mecanismele de asigurare a capacităţii atunci când sursele de energie regenerabile (eoliene, solare etc) funcţionează sub capacitate; o concesie făcută de preşedinţia suedeză Poloniei, aceea de a putea subvenţiona în continuare termocentralele pe cărbune, a fost respinsă de ţările ostile folosirii cărbunelui.

Dezbaterea a fost agitată şi de ideea introducerii unui plafon de preţ pentru electricitatea hidro sau din surse regenerabile în situaţia în care preţul energiei ar creşte din nou, statele UE având şi aici opinii împărţite.

Prin propunerea unei reforme pieţei electricităţii în UE, Comisia Europeană caută să împace accelerarea deconectării de sursele de energie ruseşti - decisă ca sancţiune contra Rusiei pentru războiul din Ucraina - cu obiectivele Pactului Verde european, un obiectiv dificil de atins.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri