Aliaţii NATO au ajuns la un acord asupra unor planuri regionale care detaliază modul în care alianţa ar răspunde la un atac rusesc, depăşind blocajul din partea Turciei, cu o zi înainte ca liderii să se reunească la summitul de la Vilnius, au declarat trei diplomaţi pentru Reuters, relatează Agerpres.

Timp de decenii, NATO nu a considerat că este nevoie de planuri de apărare pe scară largă, în timp ce a purtat războaie mai mici în Afganistan şi Irak şi a simţit că Rusia post-sovietică nu mai reprezenta o ameninţare existenţială.

Dar, aminteşte Reuters, odată cu cel mai sângeros război din Europa de după 1945, care face ravagii chiar dincolo de graniţele sale, în Ucraina, aceasta avertizează acum că trebuie să aibă toate planurile pregătite cu mult timp înainte de un conflict care ar putea izbucni cu un adversar de aceeaşi talie, precum Moscova.

Turcia blocase aprobarea planurilor din cauza formulării folosite pentru locaţii geografice precum Cipru.

Liderii NATO se reunesc la Vilnius pe 11-12 iulie pentru un summit la care se va discuta despre aderarea Suediei şi despre relaţia viitoare a alianţei cu Ucraina.

Prin conturarea planurilor sale regionale, NATO va oferi, de asemenea, naţiunilor îndrumări cu privire la modul în care să îşi modernizeze forţele şi logistica.

Necesitatea de a finanţa această schimbare fundamentală este unul dintre motivele pentru care liderii sunt pregătiţi să majoreze ţinta de cheltuieli militare ale alianţei la Vilnius, ceea ce va face ca obiectivul actual de 2% din PIB să devină o cerinţă minimă.

Oficialii NATO estimează că va fi nevoie de câţiva ani pentru ca planurile să fie implementate pe deplin, deşi subliniază că alianţa poate intra imediat în luptă dacă este necesar.

Rușii se tem de apropierea dintre Ucraina și Turcia

Turcia are dreptul să-şi dezvolte relaţiile cu Ucraina, dar Rusia speră ca aceste relaţii să nu fie îndreptate împotriva sa, a transmis preşedinţia rusă, după ce Ankara a predat Kievului comandanţi ai batalionului ucrainean Azov luaţi prizonieri de armata rusă şi care, în virtutea unui acord tripartit între aceste capitale şi Moscova, ar fi trebuit să rămână în Turcia până la sfârşitul războiului, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

"Turcia are tot dreptul să-şi dezvolte relaţii cu orice ţară, inclusiv cu Ucraina. Dar, desigur, ca parteneri ai Turciei, sperăm ca dezvoltarea acestor relaţii să nu fie îndreptată împotriva noastră", a semnalat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a descris relaţiile ruso-turce drept "foarte strânse, dezvoltate, multi-dimensionale şi reciproc avantajoase".

Totuşi, a adăugat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, "există anumite teme" asupra cărora Moscova şi Ankara nu sunt de acord, menţionând în special fabricarea unor drone turceşti Bayraktar în Ucraina şi predarea către aceasta a comandanţilor batalionului Azov, această ultimă acţiune fiind considerată de Moscova "o încălcare a acordurilor convenite".

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri