Apariția mai multor aplicații care utilizează inteligența artificială pentru a-ți oferi răspunsuri la problemele din viața de zi cu zi este inevitabilă, iar multe dintre aceste aplicații pot chiar să te ajute prin slalomul zilnic între responsabilități și probleme. Cu toate acestea, există și aplicații care mai degrabă te încurcă, iar una dintre ele, menită să-ți ofere ingrediente pentru rețete rapide a reușit să-i sugereze unui utilizator să cumpere cele necesare pentru a realiza gaze lacrimogene.

Un lanț de magazine din Noua Zeelandă a lansat, recent, o aplicație croită pe nevoile clienților care le oferă acestora sugestii de rețete bazate pe produsele pe care le au deja în cămară. Problema este că aplicația, denumită „Savey Meal” aruncă laolaltă diverse ingrediente fără a se limita la ceea ce este considerat comestibil. Unii clienți s-au trezit că aplicația, care folosește AI-ul pentru a crea pe loc aceste rețete, îi îndrumă să facă sandvișuri otrăvitoare, cartofi copți cu spray de țânțari, dar și gaz lacrimogen pe bază de clor.

Ideea supermarketului Pak 'n' Save era să le ușureze viața cliențilore care nu vor să arunce diverse ingrediente care le-au mai rămas pe acasă în contextul în care se încearcă reducerea risipei alimentare. Utilizatorul aplicației introduce pe platformă ingredientele pe care le are la dispoziție, iar AI-ul sugerează o serie de rețete sau chiar mese întregi pe baza acestora. Primele reacții au fost unele de amuzament, căci unor utilizatori li s-a sugerat să facă o un mix de legume cu Oreo tras la tigaie.

Mai apoi, oamenii au încercat să testeze limitele aplicației, iar acestea s-au dovedit a fi ușor de depășit, căci AI-ul „Savey Meal” nu pare să aibe datele necesare pentru a face diferența între ceva considerat de noi toți ca fiind „mâncare” și ceva ce este folosit, de pildă, în menaj. De aceea unui client i-a apărut sugestia de „Apă aromatică”, iar rețeta era pentru gaz lacrimogen care te poate chiar și omorî.

Cum orice descoperire de acest gen naște și o provocare în social media, mai mulți internauți au postat apoi alte rețete nesăbuite sugerate de AI, inclusiv o porție de orez cu înălbitori, pâine prăjită cu aromă de metanol și alte sandvișuri cu lipici și otravă pentru furnici. Reacția supermarket-ului a arătat cu degetul către utilizatorii „creativi” care ar fi „n-ar fi utilizat platforma pentru scopul pentru care a fost creată” și au promis că vor continua să o îmbunătățească. Pe viitor, aplicația îți va cere să confirmi că ești major când dorești să o folosești și, în plus, va exista o căsuță de informare în care se explică faptul că rețetele sugerate nu au fost validate anterior de o persoană reală. Adică un fel de „încearcă pe barba ta”.

Sursa foto: ThamKC / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri