Două evenimente lunare relativ rare vor avea loc în același timp la sfârșitul acestei săptămâni, ceea ce face ca Super ”Luna albastră” (în engleză ”super blue moon”) să fie ocazia perfectă pentru a ieși afară și a vă bucura de cerul nopții.

În cadrul unui eveniment lunar rar, luna plină de joi, 31 august, va fi atât o lună albastră, cât și o superlună. Acesta este un eveniment rar, următoarea super lună albastră urmând să apară abia în 2037, potrivit NASA, citată de Forbes.

Ce este o lună albastră?

În primul rând, este important de știut că o lună albastră nu se referă la culoarea propriu-zisă a lunii.

O lună albastră apare aproximativ o dată la 2,7 ani și se referă la cazul în care apare a doua lună plină într-o singură lună. Deși, din punct de vedere istoric, au existat și alte definiții ale lunii albastre, se înțelege că aceasta este versiunea larg acceptată.

Ciclul lunar este de aproximativ 29,5 zile, astfel încât apariția unei luni albastre este inevitabilă, dar nu prea frecventă - ultima a avut loc acum aproape doi ani.

În timp ce o lună albastră este, din punct de vedere tehnic, la fel ca toate celelalte luni pline, cu excepția locului în care aterizează în luna calendaristică, o superlună are calități fizice care o diferențiază.

Ce este o super lună?

Superlunile au loc atunci când luna plină aterizează pe Pământ sau în jurul Pământului și în cel mai apropiat punct al Lunii în ciclul lunar.

Luna orbitează în jurul Pământului într-o formă care seamănă mai mult cu o elipsă decât cu un cerc, ceea ce înseamnă că are puncte în care este mai departe și puncte în care este mai aproape de Pământ.

Am avut deja două superluni în acest an, dar aceasta va fi cea mai apropiată de Pământ în 2023 și este deosebit de specială prin faptul că coincide cu o lună albastră.

Potrivit NASA, Luna se află de obicei - în medie - la o distanță de 384.400 km. Când această superlună va deveni plină, ea se va afla la doar 357.344 km de Pământ. De asemenea, superluna poate apărea cu până la 14% mai mare decât o lună plină obișnuită.

Ambele Luni pline din această lună au fost superluni, iar după cea de joi mai există încă o superlună care va avea loc anul acesta pe 29 septembrie.

Iar dacă această superlună albastră v-a făcut să ieșiți să priviți cerul nopții, nu uitați să vă uitați la Saturn. În timpul lunii august, Saturn se află în cea mai bună formă absolută; mai mare, mai strălucitor și foarte vizibil.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri