Doi turişti israelieni şi un egiptean au fost ucişi duminică de un poliţist la Alexandria, pe coasta de nord a Egiptului, potrivit unei media apropiate aparatului de securitate, în plin război între Israel şi mişcarea palestiniană Hamas, informează France Presse.

"Un poliţist la Alexandria a tras orbeşte cu arma personală asupra unui grup de turişti israelieni (...). Doi turişti au fost ucişi, precum şi un egiptean şi poliţistul a fost reţinut", a anunţat televiziunea Extra News, citând "o sursă de securitate", conform Agerpres.ro.

Egiptul, vecin al Israelului şi mediator esenţial în fiecare nouă izbucnire de violenţă între Israel şi Gaza cu care împarte de asemenea frontiera, a fost prima ţară arabă care şi-a normalizat relaţiile cu Israelul, în 1979.

Deşi guvernele au făcut pace - spre marea consternare a altor state arabe - în stradă în Egipt, Israelul rămâne un inamic jurat, notează AFP.

În iunie, trei soldaţi israelieni au fost ucişi de un "poliţist egiptean" care "s-a infiltrat" din Egipt în Israel înainte de a fi împuşcat, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei israeliene.

Potrivit versiunii egiptene, un membru al "forţelor de securitate care urmărea traficanţi de droguri" a traversat un punct de control al frontierei. Ceea ce a urmat a fost un "schimb de focuri care a făcut trei morţi în partea israeliană" în plus faţă de egiptean.

După incident, preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a vorbit la telefon cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi autorităţile celor două ţări s-au grăbit să-şi reafirme cooperarea.

În schimbul normalizării, Cairo a recuperat Peninsula Sinai, ocupată de Israel de la înfrângerea arabă din 1967.

Acordul de pace a urmat războiului din octombrie 1973.

Hamas şi-a lansat ofensiva de o amploare fără precedent împotriva Israelului sâmbătă, la 50 de ani după războiul din 1973.

Mulţi turişti israelieni vizitează Egiptul, în special Sinai, unde pot ajunge cu maşina.

În ultimii ani, Israelul şi Egiptul au lansat o legătură aeriană directă între Tel Aviv şi Sharm el-Sheikh, o staţiune de pe litoralul Mării Roşii, în timp ce zboruri directe leagă deja Tel Aviv de Cairo.

Sursa foto: Kiattipong / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri