Finlanda îşi va închide întreaga frontieră cu Rusia, cu excepţia traficului de mărfuri, în încercarea de a opri fluxul de solicitanţi de azil care vin către ţara nord-europeană, a anunţat premierul finlandez Petteri Orpo, transmit AFP şi Reuters, conform Agerpres.

''Fenomenul observat în ultimele săptămâni trebuie să înceteze'', a spus Orpo, care a adăugat că ''migraţia instrumentalizată provenind din Rusia a continuat''.

El a acuzat Moscova că orchestrează o criză cauzată de migranţi.

Închiderea ultimului punct de trecere a frontierei, situat în nordul ţării, se va produce în noaptea de miercuri spre joi şi va fi în vigoare până la 13 decembrie, a precizat ministrul de interne finlandez Mari Rantanen, într-o conferinţă de presă.

Aproximativ 1.000 de solicitanţi de azil fără documente s-au prezentat la frontiera dintre Rusia şi Finlanda de la începutul lunii august, potrivit autorităţilor finlandeze. Majoritatea acestor persoane au provenit din Afganistan, Kenya, Maroc, Pakistan, Somalia, Siria şi Yemen.

''Finlanda este ţinta unei operaţiuni hibride ruse. Aceasta este o chestiune de securitate naţională'', a subliniat ministrul de interne finlandez.

Săptămâna trecută, Finlanda a închis toate punctele de trecere a frontierei cu Rusia, cu excepţia celui mai nordic, Raja-Jooseppi. Acum însă şi acesta va fi închis pentru persoane, fiind permis doar traficul de mărfuri.

Acest aflux de migranţi ''este o activitate organizată, nu o veritabilă urgenţă'', a spus premierul Orpo.

''Uşurinţa cu care migranţii au ajuns la punctul îndepărtat de trecere a frontierei Raja-Jooseppi este dovada acestui lucru'', a subliniat el.

Guvernul de la Helsinki a acuzat Rusia că le permite migranţilor fără documente să traverseze frontiera comună, considerând că Moscova recurge astfel la un atac hibrid după ce Finlanda a aderat la NATO în aprilie acest an.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri