Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a îmbunătăţit ratingul suveran al Grecia la "investment grade" (recomandat pentru investiţii), după 13 ani în care calificativul a fost în categoria "junk", scrie Agerpres.

Vineri seară, Fitch a revizuit în creştere ratingul Greciei, de la "BB plus", până la "BBB minus", perspectiva asociată fiind una stabilă, astfel că ţara a ieşit din categoria investiţiilor speculative.

Decizia vine după ce, în octombrie, S&P Global a fost prima dintre cele trei mari agenţii de rating care a decis să includă din nou Grecia pe lista ţărilor care beneficiază de un rating suveran de tip "investment grade". După decizia Fitch de vineri, Moody's rămâne singura mare agenţie de evaluare financiară care încă nu a revizuit în creştere ratingul Greciei.

Cum și-a revenit economia Greciei

"Fitch se aşteaptă ca ponderea datoriei publice în PIB să se menţină pe un trend descrescător semnificativ, datorită avansului solid al economiei şi a structurii favorabile a serviciului datoriei. Riscurile politice s-au redus după victoria clară a Partidului Noua Democraţie la alegerile desfăşurate în iunie în Grecia", se arată în comunicatul agenţiei de rating.

Guvernul se aşteaptă ca economia elenă să înregistreze o creştere de 2,4% în acest an şi de 2,9% anul viitor, depăşind multe state europene, în timp ce ponderea datoriei publice în PIB ar urma să scadă la 152,3% în 2024, de la nivelul de vârf de 206% în 2020.

De asemenea, autorităţile de la Atena s-au angajat să crească şi mai mult excedentul primar la 2,1% din PIB în 2024, de la 1,1% din PIB în 2023.

Un alt semn că Grecia revine la normal, după criza datoriilor suverane care a durat un deceniu, îl reprezintă vânzarea participaţiilor deţinute de stat la băncile elene.

"Scăderea persistentă şi semnificativă a ponderii datoriei publice în PIB, în urma măsurilor de consolidare fiscală pe termen mediu, ar putea duce la o nouă revizuire în creştere a ratingului Greciei", a precizat Fitch.

Grecia, singura țară din zona euro cu rating ”junk”

Grecia nu mai beneficia de un rating de tip "investment grade", care înseamnă un risc redus de intrare în incapacitate de plată, din 2010 când a izbucnit o criză a datoriilor suverane care a durat un deceniu, în care autorităţile de la Atena au fost nevoite să ceară mai multe pachete de ajutor internaţional în valoare de aproximativ 260 de miliarde de euro.

Statul elen a ieşit din criza datoriilor în 2018, dar a fost singura ţară din zona euro cu un rating suveran de tip "junk" (nerecomandată investitorilor n.r.).

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri