Agenţia de evaluare financiară Moody's Ratings estimează un avans de 3% al economiei româneşti în acest an şi un deficit bugetar de 5,7% din PIB şi avertizează că deficitele gemene reprezintă o sursă de vulnerabilitate pentru credibilitatea suverană a României, conform Agerpres.

La finalul procedurii de revizuire periodică a ratingului României, Moody's a subliniat că ratingul "Baa3" cu perspectivă stabilă atribuit ţării reflectă potenţialul solid de creştere a economiei, susţinut de fondurile europene şi investiţiile străine directe semnificative, care sunt contrabalansate însă de instituţiile şi guvernanţa slabă precum şi de nivelul ridicat al deficitului fiscal şi deficitului de cont curent.

Într-un raport publicat la finalul procedurii de revizuire, agenţia de evaluare financiară a anunţat că se aşteaptă ca economia românească să continue să se consolideze, după o creştere relativ redusă de 2,1% în 2023, cu un avans real al PIB-ului de 3% în 2024 şi 3,5% în 2025, susţinut de un consum puternic precum şi de investiţiile publice şi private.

Cu toate acestea, Moody's atrage atenţia că Guvernul de la Bucureşti continuă să aibă dificultăţi în reducerea deficitului fiscal şi deficitului de cont curent ridicate. În aceste condiţii, agenţia de evaluare prognozează că în 2024 deficitul fiscal se va îmbunătăţi doar uşor comparativ cu 2023, până la 5,7% din PIB, iar deficitul de cont curent se va îmbunătăţi şi el doar modest până la 6,6% din PIB, de la 7% din PIB în 2023.

"Perspectiva stabilă echilibrează soliditatea economiei româneşti cu dificultăţile continue ale Guvernului de a reduce în mod semnificativ şi durabil deficitul fiscal şi deficitul de cont curent ridicate. Chiar dacă acestea nu reprezintă un risc iminent la adresa profilului de credit al României, deficitele gemene reprezintă totuşi o sursă de vulnerabilitate pentru credibilitatea suverană a României", subliniază Moody's .

Agenţia de evaluare precizează că presiunile pentru îmbunătăţirea ratingului de ţară al României ar putea să se acumuleze dacă deficitele fiscal şi de cont curent vor fi reduse în mod semnificativ şi durabil, ceea ce ar reduce vulnerabilitatea la şocuri şi ar demonstra eficienţa instituţională şi ar stabiliza povara datoriei. În sens contrar, dacă Guvernul ar avea probleme în a ţine sub control deficitele gemene, ceea ce ar conduce la creşterea poverii datoriei şi la agravarea riscurilor de vulnerabilitate externă, ar duce la acumularea presiunilor pentru retrogradarea ratingurilor României.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri