Bursa din Australia a închis în scădere ședința de tranzacționare de marți, după ce guvernatorul Băncii Centrale, Michele Bullock, a făcut o serie de declarații controversate, scrie ABNC.net.au.

Michele Bullock a avertizat cu privire la provocările menținerii banilor cash în circulație pe scară largă în economie. Mai mult decât atât, ea și-a pus întrebarea dacă australienii ar accepta să plătească o taxă mică pentru a putea folosi numerar.

Australia este una dintre cele mai mari economii globale, aflată în top 20, cu un PIB de 1,7 trilioane dolari în 2021.

Tot mai multe guverne încearcă să reducă cât mai mult cash-ul aflat în circulație, o luptă a cărei țintă finală este eliminarea plăților ”la negru”. Plățile cash sunt foarte greu de urmărit de guverne și autoritiățile de reglementare, ceea ce facilitează evaziunea fiscală și alte tranzacții aflate la limita legii.

De asemenea, cash-ul reprezintă costuri în plus pentru guverne și bănci, printarea și logistica în sine a banilor cash având costuri surprinzători de mari pentru o țară.

În unele țări banii cash au devenit extrem de rar folosiți, anumiți experți financiari anticipând că Suedia va fi prima țară care va renunța complet la cash.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri