Un puternic seism produs luni în centrul Japoniei a declanşat avertizări pentru evacuarea unor zone de pe coasta de vest, a distrus mai multe clădiri, a lăsat fără curent electric mii de locuinţe şi a perturbat călătoriile în regiune, transmite Reuters.

Cutremurul, cu magnitudinea preliminară 7,6 a declanşat un tsunami de aproximativ un metru de-a lungul unor zone costiere de la Marea Japoniei, autorităţile avertizând că ar putea urma valuri mai mari.

Agenţia de Meteorologie din Japonia (JMA) a emis avertizări de tsunami valabile pentru prefecturile costiere Ishikawa, Niigata şi Toyama.

O importantă avertizare de tsunami - prima emisă după cutremurul şi tsunamiul care au lovit nord-estul Japoniei în martie 2011 - a fost emisă iniţial pentru Ishikawa, însă ulterior a fost retrogradată.

Un prim tsunami a ajuns pe coasta de est a Coreei de Sud la ora 09:21 GMT, având o înălţime de 45 centimetri. Tsunamiul poate creşte după valurile iniţiale şi poate continua peste 24 de ore, a indicat agenţia de meteorologie din Coreea de Sud.

Coreea de Nord a emis avertizări de tsunami valabile pentru coasta sa de est după cutremurul din Japonia, precizând că valuri de până la 2,08 metri ar putea ajunge la ţărm, a relatat agenţia de presă Yonhap, citând postul de radio de stat nord-coreean.

Rusia a emis, de asemenea, avertizări de tsunami în oraşele sale din estul îndepărtat Vladivostok şi Nahodka.

Mai multe case au fost distruse şi unităţi ale armatei au fost desfăşurate pentru a ajuta în cadrul operaţiunilor de salvare, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yoshimasa Hayashi, adăugând că autorităţile încă evaluează amploarea pagubelor.

Mai multe cutremure puternice au fost înregistrate în zonă, unde activitatea seismică a fost intensă în ultimii peste trei ani. Seismele s-ar putea produce şi zilele următoare, a declarat reprezentantul JMA Toshihiro Shimoyama.

În comentariile adresate presei la scurt timp după cutremur, prim-ministrul Fumio Kishida i-a avertizat la rândul său pe locuitori să se pregătească pentru dezastre suplimentare. "Locuitorii trebuie să rămână în alertă pentru alte posibile cutremure şi îndemn populaţia din zonele în care se aşteaptă tsunami să evacueze cât mai curând posibil", a spus Kishida.

"Fugiţi!" avertiza un mesaj galben strălucitor afişat pe ecranele televizoarelor, prin acesta locuitorii din anumite zone costiere fiind sfătuiţi să-şi evacueze imediat casele.

Imagini difuzate de media locale au arătat o clădire prăbuşindu-se într-un nor de praf în oraşul de coastă Suzu, dar şi o crăpătură uriaşă apărută pe un drum din Wajima.

Cel puţin 30 de clădiri s-au prăbuşit în Wajima, a relatat postul de stat NHK, citând departamentul de pompieri al oraşului.

Cutremurul a zguduit, de asemenea, clădiri din capitala Tokyo, situată la aproximativ 500 de kilometri de Wajima, pe coasta opusă.

Peste 36.000 de gospodării au rămas fără energie electrică în prefecturile Ishikawa şi Toyama, a declarat furnizorul de utilităţi Hokuriku Electric Power.

Serviciile feroviare de mare viteză către Ishikawa au fost suspendate, în timp ce operatorii de telecomunicaţii Softbank şi KDDI au raportat întreruperi ale serviciilor de telefonie şi internet în Ishikawa şi Niigata, potrivit site-urilor companiilor.

Compania aeriană japoneză ANA a întors din drum patru avioane care se îndreptau spre aeroporturile din Toyama şi Ishikawa după cutremur, în timp ce Japan Airlines a anulat majoritatea zborurilor de luni către regiunile Niigata şi Ishikawa, în timp ce unul dintre aeroporturile din Ishikawa a fost închis.

Autoritatea de reglementare în domeniul nuclear din Japonia a anunţat că nu au fost identificate nereguli la centralele nucleare de-a lungul Mării Japoniei, inclusiv la cinci reactoare active la centralele Kansai Electric Power Ohi şi Takahama din prefectura Fukui.

Centrala Shika din Ishikawa a companiei Hokuriku, situată cel mai aproape de epicentrul cutremurului, oprise temporar funcţionarea celor două reactoare înainte de cutremur în vederea efectuării unor verificări regulate, a indicat agenţia.

Un cutremur puternic şi un tsunami au lovit nord-estul Japoniei la 11 martie 2011, lăsând în urmă aproape 20.000 de morţi, devastând oraşe şi declanşând un accident nuclear la Fukushima.

Un alt seism, cunoscut sub numele de "Marele Cutremur Hanshin", a lovit vestul Japoniei în 1995, ucigând peste 6.000 de persoane, în principal în oraşul Kobe.

Cutremurul de luni s-a produs în timpul zilei libere de 1 ianuarie, când milioane de japonezi vizitează în mod tradiţional templele pentru a marca trecerea în noul an.

În Kanazawa, o destinaţie turistică populară din Ishikawa, imaginile prezentate au arătat rămăşiţele unei porţi prăbuşite la intrarea unui altar.

O locuitoare din Kanazawa, Ayako Daikai, a declarat că a fost evacuată într-o şcoală primară din apropiere împreună cu soţul său şi cei doi copii, la scurt timp după cutremur. Sălile de clasă, scările, holurile şi sala de sport erau toate pline cu persoane evacuate, a spus ea.

"Am trăit şi 'Marele Cutremur Hanshin', aşa că m-am gândit că cel mai sigur ar fi să evacuez", a declarat ea prin telefon pentru Reuters. "Încă nu am stabilit când să ne întoarcem acasă", a precizat ea.

Seismul a fost resimţit şi de turiştii care s-au înghesuit în regiunea montană Nagano din Japonia pentru începutul sezonului sporturilor iarnă.

Johnny Wu, un snowboarder taiwanez în vârstă de 50 de ani, aştepta un autobuz care să-l ducă înapoi la hotelul său din staţiunea Hakuba la momentul la care s-a produs cutremurul. "Toată lumea a fost panicată în acel moment. Eu sunt puţin mai bine pentru că sunt din Taiwan, aşa că am trecut prin multe. Totuşi, (sunt) încă îngrijorat că (seismul) va deveni mai grav", a spus el.

JMA a înregistrat peste 50 de seisme cu magnitudinea 3,2 sau mai mare într-un interval de patru ore pe Peninsula Noto, la nord de Prefectura Ishikawa, care se învecinează cu Marea Japoniei, potrivit AFP. Cel mai mare dintre acestea a avut loc la ora locală 16:10 (07:10 GMT) în extremitatea nord-estică a peninsulei. Magnitudinea preliminară de 7,4 a fost revizuită la 7,5, conform Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), respectiv 7,6 conform JMA.

Ameninţarea unui tsunami este "în mare parte încheiată", a estimat Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific (PTWC), o agenţie americană cu sediul în Hawaii.

Pagubele produse direct de cutremure au fost mai semnificative, mai ales la casele vechi, construite în general din lemn. Purtătorul de cuvânt Yoshimasa Hayashi a declarat că este la curent cu "şase cazuri" de persoane aflate în clădiri prăbuşite în prefectura Ishikawa.

Imagini difuzate de televiziunea japoneză au prezentat, de asemenea, un incendiu major care a devastat mai multe clădiri din Wajima.

Alte imagini prezentate de televiziunea japoneză arătau evacuaţi care aşteptau afară în frig, unii acoperindu-se cu pături groase, alţii ţinând copii în braţe.

Sursa foto: Elif Bayraktar / Shuttterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri