Fostul preşedinte american Donald Trump, care candidează pentru un nou mandat la alegerile din noiembrie, a susţinut că el a "întărit NATO" în perioada în care s-a aflat la preşedinţia SUA, a consemnat dpa. Fostul lider de la Casa Albă a făcut această precizare pe fondul controversei create de o declaraţie a sa în sensul că ar permite Rusiei să atace statele membre ale Alianţei care nu-şi îndeplinesc angajamentele financiare.

"Eu am întărit NATO", a scris Trump, candidatul cu cele mai mari şanse la nominalizarea republicană, pe reţeaua Truth Social, al cărei co-fondator este.

"Când le-am spus celor 20 de ţări că nu-şi achită contribuţia pe care ar trebui să o plătească şi că dacă nu fac acest lucru nu vor beneficia de protecţia armatei SUA, au început să vină banii", a afirmat Trump.

"După atâţia ani în care SUA au plătit nota, a fost încântător. Dar acum, că nu mai sunt eu să le spun să plătească, iar au ajuns ca înainte", a conchis el.

Sâmbătă, la un eveniment de campanie în Carolina de Sud, Trump a atenţionat că nu va "apăra" de Rusia ţările care nu respectă ţinta stabilită de NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărare.

"De fapt, i-aş încuraja să facă ce naiba vor", a spus Trump cu referire la Rusia, punând sub semnul întrebării angajamentul de apărare colectivă al Alianţei.

Nu este clar dacă Trump chiar a purtat vreodată o astfel de conversaţie cu un alt şef de stat, notează dpa.

Comentariile fostului preşedinte american au stârnit vâlvă în Europa, unde este încă vie amintirea scepticismului lui Trump faţă de Organizaţia Tratatului Nord-atlantic. În 2017, a creat controversă o altă afirmaţie a sa, când a calificat NATO ca fiind "depăşită", iar de mai multe ori în cursul preşedinţiei sale a denunţat faptul că SUA achită o cotă incorectă ca membră a alianţei militare.

Sursa foto: shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri