Vremurile când țările din Orientul Mijlociu dictau prețul carburanților par de domeniul trecutului. Statele Unite au ajuns cel mai mare producător de petrol din istorie – și nu par dispuse să cedeze prea curând prima poziție, conform estimărilor oficiale.

Potrivit prognozei Administrației Informațiilor privind Energia din Statele Unite (eia), producția de țiței a SUA va atinge 13,2 milioane de barili pe zi în 2024 și va depășiu 13,4 milioane de barili pe zi în 2025. Ambele valori reprezintă recorduri istorice, iar creșterea va veni din sporirea eficienței mai degrabă decât din deschiderea de noi puțuri petroliere.

Deja în ultimele săptămâni din 2023 producția SUA de petrol și condensat ajunsese la 13,3 milioane de barili pe zi, un nivel nemaiatins vreodată în lume. Practic, din toamna lui 2022 americanii au produs constant peste 12 milioane de barili pe zi, iar în toamna anului trecut s-a depășit pragul de 13 milioane, care mai fusese atins pentru scurt timp în primul trimestru al lui 2020, arată datele eia. După acel record din timpul administrației Trump, producția a scăzut nu din motive tehnice sau din grijă pentru mediu, ci din cauza pandemiei, care a redus masiv cererea de petrol.

Prognoza privind productia de petrol a SUA

Ca termen de comparație, Arabia Saudită produce sub 9 milioane de barili pe zi, după ce și-a redus voluntar producția, care la începutul anului depășea 10 milioane. Dar saudiții nu au atins niciodată nivelul realizat acum de americani: recordul lor, atins în aprilie 2020, a fost de 11,6 milioane. Rusia i-a depășit și ea pe saudiți, cu o producție de aproape 9,5 milioane de barili pe zi, dar care urmează să fie redusă, deoarece altfel există riscul să vândă în pierdere.

America dictează prețuri reduse ale carburanților

Pe locul 4 mondial este Irakul, cu 4,3 milioane de barili pe zi, urmat de China, care a trecut și ea de pragul de 4 milioane. Brazilia, cu un record de 3,6 milioane, a depășit Emiratele Arabe Unite și Iranul anul acesta. Dar, în clipa de față Statele Unite exportă mai mult decât produc aceste țări: anul acesta, vânzările externe de țiței ale SUA s-au apropiat de 6 milioane de barili pe zi.

Practic, din 2020 încoace Statele Unite au devenit un exportator net de petrol, iar războiul din Ucraina le-a consolidat poziția: pentru a preveni o situație în care prețurile mondiale ar fi explodat din cauza Rusiei, americanii au pus pe piață cantități mari din rezervele lor strategice.

Mai mult, în condițiile în care cererea va crește cu doar 1,4 procente în 2024 și 1,2 în 2025, America va continua să facă regulile și va trage în jos prețul petrolului. Se estimează că barilul Brent va fi la 82 de dolari anul acesta, cam la fel ca anul trecut, iar în 2025 va scădea sub 79 de dolari.

Prognoza privind evolutia pretului titeiului Brent

OPEC+ încearcă să țină sus prețul petrolului

Statele OPEC+ (OPEC plus Rusia, Azerbaidjan, Kazahstan, Bahrain, Brunei, Malaysia, Mexic, Oman, Sudan și Sudanul de Sud) fac eforturi pentru a ține prețul sus, în principal prin reduceri voluntare ale producției, care ar fi trebuie să ducă chiar la criză a petrolului la finalul lui 2023 – ceea ce nu s-a mai întâmplat, tocmai din cauza producție record din Statele Unite.

Experții americani estimează că planurile OPEC+ vor fi blocate fără probleme de avansul producție din SUA, Brazilia și Guyana. Ca urmare, oferta va depăși cererea atât în 2024 cât și în 2025, deși s-ar putea înregistra creșteri pe termen scurt ale prețurilor din cauza conflictelor din Orientul Mijlociu. Pe de altă parte, țările OPEC+ au o marjă limitată de manevră, neputând reduce producția decât la un nivel rezonabil economic, astfel că Washintonul va continua să dicteze în următorii ani.

Experții Agenției Internaționale a Energiei (IEA) vorbesc despre o schimbare majoră în producția de petrol, care își mută axa din Orientul Mijlociu pe continentul american. Cât despre cerere, aici factorul dominant este și va rămâne China, care anul acesta a reprezentat 78% din creșterea cererii de petrol, în contextul ritmului lent al economiilor occidentale. Creșterea constantă a producției și încetinirea avansului cererii vor face dificilă misiunea producătorilor cheie de a-și apăra cota de piață și a ține prețurile sus, conchid specialiștii Agenției Internaționale a Energiei.

Biden, acuzat de ”război împotriva producției de energie”

În același timp, administrația Biden este criticată atât de apărătorii mediului, cât și de lobby-ul industriei petroliere, care susține că măsurile instituite de Casa Albă limitează exploatarea de noi resurse de țiței, în principal cele de pe terenurile statului. O altă miză majoră sunt exploatările offshore, unde anul trecut guvernul american a acordat doar 3 concesiuni – prea multe din perspectiva ecologiștilor, prea puține, din perspectiva industriei.

Republicanii afirmă chiar că Biden ”a declanșat un război împotriva producției interne de energie”- doar că datele arată exact opusul: nici măcar sub administrația Trump nu s-au atins asemenea cifre ca în 2023. De fapt, dacă în primii săi ani administrația Biden a fost foarte angajată pe calea renunțării la combustibilii fosili, declanșarea războiului din Ucraina a făcut-o să își modereze poziția, în condițiile în care prețul carburanților a explodat în 2022 și în America.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri