Cel puţin 110 persoane au fost reţinute în diferite oraşe din Rusia în timpul acţiunilor de protest faţă de moartea în închisoare a liderului opoziţiei, Aleksei Navalnîi, potrivit OVD-Info, ONG care luptă pentru drepturile omului.

Mai mult de jumătate dintre arestări (69) au fost efectuate în Sankt Petersburg, oraşul natal al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Restul au fost arestaţi la Moscova, Nijni Novgorod, Krasnodar şi în alte oraşe din partea europeană a Rusiei şi din Siberia, precizează OVD-Info pe site-ul său, preluat de Agerpres.ro.

În plus, poliţia a colectat datele personale ale tuturor participanţilor la aceste evenimente, inclusiv ale reporterilor care au venit să le relateze.

De vineri, forţele de ordine şi agenţi în civil încearcă să îndepărteze toate memorialele create de susţinătorii lui Navalnîi, atât la monumentele dedicate victimelor represiunii politice, cât şi în locuri improvizate.

Aceasta s-a întâmplat, după cum au relatat canale locale de Telegram, inclusiv în faţa Kremlinului, pe podul unde liderul opoziţiei Boris Nemţov a fost ucis în 2015.

Potrivit presei locale, numeroase persoane i-au adus un omagiu liderului opoziţiei încă de cu o zi înainte, prin depunerea de flori sau lumânări în locuri amenajate din oraşele lor.

Totodată, mii de ruşi în exil au ieşit vineri seară în stradă pentru a protesta faţă de ceea ce ei consideră a fi o crimă comandată de Kremlin şi au cerut sâmbătă mai multe acţiuni în oraşele europene, americane şi latino-americane.

Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a murit subit vineri în închisoarea arctică unde se afla din decembrie anul trecut, potrivit serviciilor penitenciare ruse.

Opoziţia şi presa independentă rusă, precum şi ministerele de externe occidentale l-au acuzat la unison pe Putin că a ordonat asasinarea lui Navalnîi, inamicul numărul unu al Kremlinului timp de 15 ani. Navalnîi, care ispăşea o pedeapsă de aproape 30 de ani de închisoare, a fost transferat într-o închisoare arctică în decembrie trecut, după ce a anunţat începerea unei campanii împotriva realegerii lui Putin la scrutinul prezidenţial din martie. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat acuzaţiile aduse de Occident drept "inacceptabile" înainte ca rezultatele autopsiei să fie cunoscute.

MAE român condamnă moartea lui Navalnîi

Ministerul Afacerilor Externe condamnă încălcările repetate ale normelor de drept internațional de către regimul din Federația Rusă și reiterează importanța respectării, fără întârziere, a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului de către autoritățile ruse.

Alexei Navalnîi a reprezentat una dintre figurile emblematice ale opoziției din Federația Rusă, organizând mai multe proteste anti-guvernamentale din această țară. Ulterior, a devenit o țintă constantă a regimului președintelui Vladimir Putin datorită activismului său și spiritului său civic, în slujba unui stat rus democrat și liber.

În 2021, Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic, fiind tratat la o clinică în Germania. Politicianul a decis atunci să revină în Rusia pentru a servi ca exemplu pentru toți cei care luptă împotriva regimurilor autoritare, în ciuda riscurilor la care se expun.

Condamnarea sa a reprezentat un act arbitrar și abuziv din punct de vedere juridic și politic, o încălcare gravă a tuturor normelor de drept. În 2021, Alexei Navalnyi a fost laureatul premiului Saharov, decernat de Parlamentul European.

Alexei Navalnîi va rămâne pentru totdeauna o figură proeminentă în lupta pentru transparență, justiție și respectarea drepturilor fundamentale. Decesul său reprezintă o pierdere uriașă în eforturile pentru consolidarea valorilor democratice.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri