Autoritățile din Statele Unite, prin Administrația care se ocupă de lupta anti-drog de peste Ocean, vor să schimbe clasificarea marijuanei în ceea ce este descrisă ca fiind „cea mai mare schimbare de politică” în acest domeniu complex în 50 de ani. Astfel, marijuana va fi inclusă în Categoria a III-a, față de Categoria I în care se află în prezent alături de heroină sau LSD, scrie BBC.

Administrația de Protecție Anti-Drog (DEA) își propune să schimbe, la nivel federal, încadrarea unuia dintre cele mai populare droguri în Statele Unite. Propunerea a trecut deja pe la Departamentul de Justiție (DOJ) și se îndreaptă acum către biroul Casei Albe care se ocupă cu administrația și bugetul. Odată ce decizia va fi publicată în registrul federal, va urma o perioadă de consultare publică ce se va finaliza cu avizul dat de un judecător administrativ. Acest aviz este obligatoriu pentru ca propunerea să devină lege.

În Statele Unite, marijuana (sau cannabis-ul) rămâne interzisă la nivel federal, dar 38 de state au legalizat utilizarea substanței în scopuri medicale sub atentă supraveghere, în timp ce 24 de state au legalizat utilizarea în scop recreațional. Anunțul a provocat o creștere în bloc a acțiunilor companiilor din industria cannabis-ului cu procente cuprinse între 15% și 67%. Inclusiv firme canadiene din domeniu s-au bucurat de creșteri.

Cum organizează Statele Unite substanțele de risc și cele de mare risc

Încă din 1971, când în Statele Unite a fost lansat unilateral, la nivel federal, „lupta împotriva drogurilor”, marijuana a fost încadrată în Categoria I de risc ce include substanțe care „nu au nicio utilizare medicală acceptată și pot fi abuzate cu ușurință”. Noua clasificare în Categoria III ar arunca marijuana la grămadă pe lângă substanțe precum ketamina, testosteronul și o gamă largă de steroizi și codeină.

Substanțele din această categorie sunt în continuare controlate de către autorități, iar traficul ilegal poate în continuare să ducă la pedepse penale, dar la nivel juridic sentințele sunt mai puțin dure decât în cazul traficanților de droguri din Categoria I.

Ce înseamnă această decizie pentru piața subterană de droguri

Deși aproape o jumătate din statele americane au legalizat deja consumul recreațional de cannabis, piața neagră de marijuana continuă să fie înfloritoare. Autoritățile speră că pedepsele mai blânde care survin după recategorisire, dar și efortul de legalizare vor seca piața neagră de clienți. „Când legalizezi o substanță sau un compus, mult mai mulți oameni sunt tentați să aleagă căile legale, tocmai pentru că nu mulți au acces la piața neagră”; este de părere Carl Hart, un doctor psiholog și neuropshiatru de la Universitatea Columbia citat de BBC.

„[Această decizie] este foarte importantă și pentru că, în trecut, cam 1 milion de oameni erau arestați anual fiind suspectați de infracțiuni ce au legătură cu traficul sau consumul de marijuana. Ca urmare a legalizării din mai multe state, această cifră a scăzut simțitor, iar acest trend ar trebui să continue. Mult mai puțini oameni vor avea de furcă cu forțele de ordine, iar asta este un lucru pozitiv. Multe persoane intră în circuitul penal tocmai printr-o infracțiune cu marijuana”, a explicat Hart referindu-se la situația din America.

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri