Șampania a fost un simbol al sărbătorilor și al vieții de lux timp de secole, însă temperaturile ridicate din Europa și vremea din ce în ce mai instabilă generează temeri că regiunea franceză Champagne ar putea deveni nepotrivită pentru producția de șampanie.

Peste 325 de milioane de sticle de șampanie au fost expediate din Champagne în 2022, depășind pentru prima dată 6 miliarde de euro (6,6 miliarde de dolari) în vânzări, potrivit asociației comerciale de șampanie Comité Champagne, citata de CNBC. Cele mai mari piețe sunt Statele Unite, Marea Britanie și Japonia.

Comitetul a sugerat o "perspectivă prudentă" pentru 2023, deși a declarat că producătorii și casele din Champagne "rămân încrezători în sănătatea de bază a afacerii lor".

Cu toate acestea, starea climei aruncă viitorul băuturii sub semnul întrebării – producătorii de șampanie vor trebui să se adapteze pentru a supraviețui, iar aroma șampaniei s-ar putea schimba pe parcurs.

Struguri arși de soare, arome deteriorate

Potrivit raportului S&P Global Sustainable1, expunerea regiunii Champagne la riscurile fizice cauzate de secetă se va tripla aproape până în anii 2050, ceea ce ridică probleme serioase pentru podgorii.

Raportul clasifică regiunile pe o scară de la 1 la 100, unde un scor de 100 reprezintă expunerea maximă la risc. Potrivit acestuia, riscul de secetă în Champagne va crește de la nivelul actual de 16 la 43 până în anii 2050, apoi se va dubla, ajungând la 88 până în anii 2090. Vremea este din ce în ce mai capricioasă, incendiile, inundațiile și înghețurile devenind tot mai frecvente în ultimii ani.

Chiar dacă strugurii sunt capabili să crească într-un climat în schimbare, condițiile pot modifica dezvoltarea fructelor și pot provoca daune.

″[Dacă strugurii] sunt expuși la raze UV prea extreme, atunci vor avea echivalentul arsurilor noastre solare și asta practic... va deteriora aroma", a declarat pentru CNBC Matt Hodgson, fondator al retailerului englez de vinuri Grape Britannia.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri