Rata anuala a inflatiei s-a mentinut in luna august la acelasi nivel ca in iulie, de 1,8%, conform asteptarilor analistilor, potrivit unei prime estimari publicate vineri de biroul statistic european Eurostat, informeaza NewsIn.

In luna iulie, inflatia anuala a scazut la 1,8%, dupa patru luni consecutive in care s-a mentinut la 1,9%. Aceasta valoare este conforma cu asteptarile analistilor interogati de agentia de informatii financiare Thomson Financial News, care au mizat pe o rata stabila a inflatiei de 1,8%, potrivit AFP.

Cresterea preturilor de consum contina sa se incadreze in obiectivul Bancii Centrale Europene (BCE), care vizeaza o inflatie anuala de putin sub 2%.
Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a reamintit ca "gardienii" monedei euro raman foarte vigilenti fata de riscurile de inflamare a inflatiei care rezulta dintr-o relansare economica solida in zona euro, precum si fata de pericolele legate de o noua crestere a pretului petrolului.

In prezent, 13 state membre ale Uniunii Europene fac parte din zona euro: Belgia, Germania, Irlanda, Grecia, Spania, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Austria, Portugalia, Slovenia si Finlanda.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si