Ca urmare a secetei din Spania si Portugalia, compania franceza de cercetare Strategie Grains a anuntat o reducere a estimarilor privind productia de cereale a Uniunii Europene, cu 2,4 milioane de tone, pana la 266,1 milioane de tone, informeaza Mediafax. Analistii au redus previziunile privind productia europeana de grau cu 600.000 de tone fata de luna trecuta, pana la 120,5 milioane de tone, in scadere cu 4 la suta comparativ cu anul trecut.

Tot ca urmare a reducerii recoltelor din Spania, datele institutului au aratat o diminuare a productiei estimate de orz cu 1,5 milioane de tone, pana la 55,7 milioane de tone. "Seceta din Peninsula Iberica s-a intensificat in luna aprilie, iar efectul asupra recoltelor este din ce in ce mai grav", au declarat reprezentantii institutului de cercetare. Strategie Grains a estimat ca necesarul de import de cereale pentru Spania si Portugalia se va situa, in acest an, la 10,9 milioane de tone, respectiv 3,2 milioane de tone.

Se pare ca deja Spania a inaintat o cerere privind importul unei cantitati cuprinse intre sase si opt milioane de tone de cereale din fondul de interventie al UE, transportul urmand sa fie asigurat din fondurile europene. Pana la aceasta data insa nu exista nici un comentariu referitor la cererea Spaniei, intrucat Comisia Europeana nu a formulat un raspuns oficial. Institutul a prevazut intensificarea concurentei intre SUA, Australia, Canada, dar si intre UE si statele din bazinul Marii Negre. Estimarile privind reducerea importurilor din China vor avea un impact negativ asupra exporturilor americane, in timp ce majorarea cererii din Africa va impulsiona exporturile UE si ale statelor pontice.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »