Grupul germano-american DaimlerChrysler intentioneaza sa inceapa din acest an asamblarea de automobile Mercedes Benz in Rusia, potrivit unui comunicat al presedintiei ruse, citat de Reuters.

Potrivit anuntului facut de Kremlin, presedintele executiv al grupului Daimler, Juergen Schrempp, l-ar fi informat pe presedintele Putin ca masinile vor fi asamblate la Sankt Petersburg incepand din aceasta toamna. Un purtator de cuvant al companiei DaimlerChrysler a confirmat, la Stuttgart, ca automobilele Merces Benz vor fi asamblate in orasul rus, dar nu a oferit detalii financiare.

Pe piata auto a Rusiei s-au vandut 1,4 milioane de vehicule in 2004

Compania japoneza Toyota a devenit primul producator important de masini care, atras de noile reglementari de pe piata rusa a automobilelor, a anuntat, luna trecuta, ca va investi 15 miliarde de yeni (139 de milioane de dolari) intr-o uzina de langa Sankt Petersburg, unde va produce anual 20.000 de autovehicule model Camry.

Analistii considera ca si alti producatori, cum ar fi Nissan, ar putea urma exemplul Toyota, dupa ce Rusia a decis sa elimine o taxa de 12% pe importurile de componente auto. Piata auto a Rusiei a crescut la aproape 1,4 milioane de vehicule in 2004, fata de 1,21 milioane in urma cu un an.

Grupurile Ford Motor si Renault desfasoara deja activitati de productie in aceasta tara si alte companii sunt pe cale sa le urmeze, in conditiile in care vanzarile de automobile straine au crescut in Rusia cu 80% in 2004 si ar urma sa se aprecieze cu 50% in 2005.