Bancile americane vor trebui sa stabileasca daca un client isi poate permite sa ia un credit ipotecar inainte de a-i acorda imprumutul, in conformitate cu planul bancherilor centrali americani.

Reglementarile propuse vor permite, de asemenea, ca un client sa poata obtine detalii cu privire la comisioanele brokerilor si sa i se factureze lunar costuri anuale, cum ar fi impozitul pe proprietate si asigurarile.

Noile reglementari propuse sunt supuse discutiilor publice timp de 90 de zile, inainte de a deveni finale.
"Actele si practicile incorecte si inselatoare nu le-au facut rau doar celor care au luat credite si familiilor acestora, ci unor comunitati intregi si economiei in ansamblu", a spus presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, la o reuniune a boardului Fed privitoare la propunerile bancherilor centrali americani.
Fed s-a oferit sa faca ordine in ceea ce priveste noile standarde pentru creditarea ipotecara, in contextul in care americanii se confrunta cu executarea girantilor care au garantat credite ipotecare si cu imprumuturi neperformante.

Criticii din Congresul american au spus ca bancherii centrali americani au fost prea inceti in ceea ce priveste temperarea practicilor periculoase de creditare si au sustinut timid un document prin care Fed primeste putere mai mare ca sa elimine creditele periculoase (Home Ownership and Equity Protection Act).

Citeste si:

In vara lui 2006, bancherii centrali americani au tinut cateva intruniri in tara ca sa obtina sugestii pentru noile reglementari ipotecare, iar propunerile de marti reprezinta punctul culminant al acestor reuniuni.
Printre masurile propuse de banca centrala americana se numara interzicerea reclamelor la credite ipotecare in care se folosesc cu prea mare libertate termeni ca "imprumut cu rata fixa".

Masura are rolul de a proteja clientii cu rate ale dobanzii mai mari cu cel putin 3% decat randamentul oferit de titlurile trezoreriei cu aceeasi scadenta.

Un titlu al trezoreriei pe 30 de ani are un randament de aproximativ 4,55%, iar un credit ipotecar "scump", pe 30 de ani, ar avea in prezent o rata a dobanzii de minimum 7,55%.