Economistii au facut aceste previziuni inainte ca Federal Reserve si alte banci centrale sa reia marti un acord pentru a injecta miliarde de dolari in pietele financiare, permitand firmelor sa utilizeze asigurarile legate de ipoteci ca garantii pentru credite de la bancile centrale, relateaza NewsIn.

Ultimul sondaj, din 7-12 martie, a reafirmat de asemenea tendinta ingrijoratoare a analistilor de a estima o accentuare a inflatiei, in ciuda reducerii previziunilor de crestere economica, tendinta ce a inceput anul trecut.

Economistii au estimat ca in primele trei luni din 2008 nu va exista crestere economica in Statele Unite, comparativ cu nivelul de 0,2% estimat luna trecuta.

Sondajul a mai aratat ca cei chestionati estimeaza sanse de 60% pentru o recesiune efectiva, care a inceput probabil in acest trimestru, daca nu in ultima parte a anului trecut. Luna trecuta, 45% dintre cei chestionati estimau acest scenariu.

"Dovezile au ajuns pana la un punct in care nu mai poate exista indoiala ca economia americana a intrat in recesiune", a declarat un economist din cadrul Wells Fargo & Co., Scott Anderson.

Citeste si:

Statisticile publicate vineri, care au aratat ca numarul locurilor de munca din Statele Unite a scazut in februarie cu 63.000, cea mai mare coborare inregistrata in sectorul non-agricol din iulie 2003, au reprezentat o dovada cheie care sprijina aceste afirmatii. Februarie a fost a doua luna consecutiva de scaderi, situatie care, de asemenea, nu a avut loc de la mijlocul lui 2003.

Se poate vorbi despre recesiune, in mod normal, dupa doua trimestre consecutive de scadere a produsului intern brut, desi unii analisti o definesc mai general.

Pentru a diminua impactul scaderii economiei, analistii estimeaza ca Federal Reserve va continua campania agresiva de coborare a dobanzii de politica monetara, ducand nivelul acesteia la 2,5% spre sfarsitul primului trimestru, de la nivelul actual de 3%.

Economistii estimaza ca nivelul dobanzii va atinge un minimum de 2% in al doilea trimestru. Cu toate acestea, in contextul in care economia se confrunta cu cea mai mare criza ipotecara de la Marea Criza din 1929, unii analisti sunt de parere ca interventiile de politica monetara ar putea sa nu fie suficiente.

Sondajul arata ca analistii cred ca Federal Reserve va incepe sa majoreze din nou nivelul dobanzii de referinta in anul urmator, la 2,5% in al doilea trimestru si la 3% in al treilea. Pana atunci economia ar trebui sa inceapa sa se redreseze.