Banca centrala a Marii Britanii, Bank of England, este aproape de a finaliza termenii unei interventii in piata ipotecara, scrie cotidianul FInancial Times, dupa ce principalii bancheri au avertizat marti guvernul in legatura cu accentuarea presiunilor asupra creditorilor mici, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Financial Times, care citeaza surse avizate, a anuntat miercuri ca, potrivit acestui plan, Bank of England (BoE) va oferi in schimbul activelor mobiliare garantate prin ipoteci imprumuturi guvernamentale pe o perioada de 1-3 ani.

Potrivit cotidianului, propunerea are nevoie de aprobare guvernamentala si BoE nu va accepta ipotecile incheiate dupa decembrie 2007.

"Este adevarat ca discutam un plan prin care riscurile creditelor vor ramane exclusiv ale bancilor, insa nu au fost fixate detaliile", a declarat un purtator de cuvant al bancii centrale. Ministrul de finante britanic nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii, potrivit Reuters.

Guvernatorul BoE, Mervyn King, a declarat luna trecuta ca discuta cu bancile o solutie pe termen lung pentru criza creditelor.

Insa a atras, de asemenea, atentia ca riscul pierderilor de creditare ar trebui sa fie suportat de actionariatul bancilor, nu de contribuabili.

Intre timp, cotidianul Wall Street Journal a anuntat ca guvernul britanic ar putea adopta un rol mai activ in ajutorarea sectorului cel mai grav afectat de criza creditelor, si ca ar putea solicita bancii centrale sa relaxeze conditiile de creditare pentru banci.

Ziarul mai precizeaza ca primul ministru Gordon Brown a indicat, in cadrul unei intruniri cu bancherii ce a avut loc marti, ca prefera largirea ariei de garantii acceptate de BoE in cazul unei game de credite.

Acest lucru ar avea loc cu conditia ca bancile sa transmita beneficiile clientilor, prin inlesnirea conditiilor de credite ipotecare, potrivit Wall Street Journal.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Setari Cookie-uri