"Cred ca sansele ca acest lucru sa se intample mai curand au crescut foarte mult", a spus analistul Goldman Sachs, Jeffrey Currie, referindu-se la un pret de 150 de dolari pe baril.

Goldman Sachs, cea mai activa banca de investitii pe pietele energetice, a aratat, in mai, ca pretul petrolului ar putea atinge nivelul de 200 dolari, in urmatorii doi ani, ca parte a unei "super scumpiri".

Teoria "super scumpirii" sustine ca lipsa unei cresteri adecvate a livrarilor, odata cu sporirea cererii, care nu depinde de preturi in statele care nu sunt membre OECD, va conduce la o scumpire continua si dramatica a preturilor petrolului, ce va avea ca rezultat final o corectie dura a cererii de petrol.

Citeste si:

Estimarile conform carora pretul petrolului ar putea atinge si chiar depasi nivelul de 150 dolari/baril s-au inmultit in ultima vreme, datorita cresterilor record inregistrate in ultima vreme.

Astfel, pretul petrolului a atins nivelul de 139,12 dolari, vineri, marcand o crestere ce a depasit 11 dolari. Aceasta este cea mai mare crestere inregistrata vreodata, intr-o singura zi.

Nivelul record de vineri a fost inregistrat pe fondul deprecierii dolarului si a tensiunilor crescande dintre Israel si Iran.
Analistii Goldman Sachs au estimat, in mai, ca pretul petrolului american va ajunge la 141 dolari/baril, in a doua jumatate a anului.