Islanda ar putea injecta 10 mld. euro in sectorul bancar

Autoritatile islandeze negociaza cu banca centrala si cu principalele fonduri de pensii sa injecteze pana la 10 miliarde euro (13,86 miliarde dolari) in sistemul bancar al tarii, ce se confrunta cu probleme, potrivit The Sunday Telegraph, citat de Reuters.

Publicatia citata spune ca discutiile sunt conduse de premierul islandez, care ar putea anunta luni dimineata planurile asteptate. Ziarul nu a precizat niciun fel de surse, iar reprezentantii guverului islandez nu au putut fi contactati pentru declaratii, precizeaza Reuters, citat de NewsIn.

Un consilier guvernamental afirmase, vineri, ca este in lucru un plan de stabilitate, in timp ce seful Sedlabanki, banca centrala a Islandei, a spus ca situatia este grava, dar nu astfel incat sa fie motiv de disperare.

Guvernul islandez stabileste ultimele detalii ale unui plan de salvare a economiei, grav afectata de criza financiara, dar neaga ca ar dori sa nationalizeze cea mai mare banca din tara, Kaupthing, scria, sambata, The Telegraph.
Investitorii au renuntat sa mai mizeze pe coroana islandeza si pe actiunile companiilor islandeze, dupa ce temerile privitoare la criza financiara a tarii s-au accentuat.

Bursa islandeza a atins vineri un nivel minim al ultimilor patru ani. Fata de dolar, coroana s-a depreciat cu mai mult de 27%, cel mai mare declin saptamanal inregistrat din 1992 incoace, dupa ce agentiile de evaluare financiara au coborat calificativele Islandei si ale bancilor sale, dupa nationalizarea grupului bancar Glitnir, al treilea din tara.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri